Hub onderwijs bedrijfsleven opgestart bij Promes in Meppel

Meppel – Levensecht leren: het kan. Vorige week zaten de leerlingen van groep 7 en 8 van de Reestoeverschool, één van de scholen van Promes, in een heuse training van De Laat Teammanagement. De kinderen deden enthousiast mee aan een echte teambuildingstraining.

De opdracht was: bouw als team in een beperkte tijd de hoogst mogelijk spaghetti-toren. De kinderen gingen heel fanatiek en gemotiveerd aan het werk. Het bleek al snel dat je elkaar echt nodig hebt om een goede toren te bouwen. Dat kun je niet in je eentje.

Aanleiding

De Regio Zwolle, waar gemeente Meppel onderdeel van is, heeft een actieagenda ontwikkeld om het personeelstekort in de regio te verminderen. Daarvoor zijn er allerlei nieuwe experimenten opgezet om tot nieuwe kennis en werkwijzen te komen. Deze zogenaamde actielijn wil  de beschikbaarheid van gekwalificeerd personeel in het onderwijs in de regio vergroten en het interprofessioneel werken in het onderwijs verstevigen. Dit door de verbinding tussen het onderwijs en het bedrijfsleven te versterken. Deze verbinding moet ook zorgen voor meer gedeelde maatschappelijke verantwoordelijkheid vanuit het onderwijs en bedrijfsleven voor kinderen.  Daarnaast is het de bedoeling dat kinderen kennis op doen van de regionale arbeidsmarkt, wat in de toekomst kan leiden tot behoud van personeel in de regionale arbeidsmarkt.

De drijfveer

Het onderwijs moet beter aansluiten bij de snel veranderende samenleving en veel meer verbinding maken met wat er in de lokale samenleving gebeurt om relevantie te behouden. Tegelijk moet het bedrijfsleven, instellingen en organisaties zich met het onderwijs meer verantwoordelijk voelen voor de lokale omgeving. Vanuit een gezamenlijk verlangen en drijfveer: ‘it takes a village to raise a child’ opdat alle kinderen en jongeren zich levenswaardig kunnen ontwikkelen in de regio.

Vanuit de Regio Zwolle is één “hub onderwijs ontmoet bedrijfsleven” bij de Regiocampus ontwikkeld in Meppel door de partners Hogeschool Viaa, Stichting Promes en Stad & Esch (VOMEO). Aan het Lectoraat Goede Onderwijspraktijken van Hogeschool Viaa is gevraagd om deze verbindingen tussen onderwijs en het bedrijfsleven te onderzoeken. Scholen binnen het bestuur van Promes werken in deze hub samen met het bedrijfsleven met behulp van het Ondernemerspunt van de Regiocampus.

Oplossen van knelpunten

Promes had al goede ervaring opgedaan met het AdoptIDee. Hierin proberen scholen mee te denken in het oplossen van knelpunten die het bedrijfsleven bezighoudt. Voor de hub koppelt het ondernemerspunt, in de persoon van de gedreven Rianne Staal, het bedrijfsleven aan onderwijs om meer levensecht onderwijs te creëren. Het Lectoraat gebruikt hiervoor het woord “levenswaardig leren”. Dit leren moet het mogelijk maken dat zowel het bedrijfsleven als het onderwijs baat heeft bij een nauwere samenwerking. Stad & Esch zorgt voor verbinding met de regio, waar al meer mooie voorbeelden zijn van samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven, denk aan Sterk techniek onderwijs. Deze vormen van samenwerking levert voor de hele regio Zwolle winst op.

De praktijk

Eén van de scholen van Promes; de Reestoeverschool is de eerste school waar wordt samengewerkt. De kinderen van de Reestoeverschool doen hun stinkende best om Jacco de Laat, van De Laat Teammanagement, niet teleur te stellen. Ze worden door Jacco en elkaar uitgedaagd om elkaar beter te leren kennen. Nu niet in het lokaal met Juf Ina Bakker vanuit het doel om tijdens de Gouden en Zilveren weken elkaar te leren kennen om een groep te worden, maar in het echt. Zo leren ze zich zelf en elkaar beter kennen. Bovendien hebben ze kennisgemaakt met het bedrijf De Laat Teammanagement. De veelzijdigheid ervan. Jacco heeft mogen proeven aan het onderwijs. Deze ervaringen zijn helpend om het onderwijs te verbinden met de echte wereld, vanuit gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de hele regio. Van personeelstekorten tot een bijdrage leveren aan de opvoeding van kinderen. It takes a village to raise a child!

De Regiocampus wordt gevormd door: Isala, Zorggroep Noorderboog, Deltion College, hogeschool Windesheim, hogeschool Viaa, NHL Stenden hogeschool, Drenthe College, Terra, Gemeente Meppel, Gemeente Westerveld, RSG Stad & Esch, CSG Dingstede, Promes, Rabobank en Welzijn MensenWerk en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ondernemersfonds Meppel.

Het bericht Hub onderwijs bedrijfsleven opgestart bij Promes in Meppel verscheen eerst op Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!