Oproep: Miramar zoekt anekdotes over mejuffrouw Jeanne Warners

Vledder – Bijna iedereen zal bekend zijn met het Zeemuseum in Vledder, een plek waar je zo’n museum niet verwacht. Het verhaal van de stichtster, mejuffrouw Warners, is nog steeds springlevend.

Dat blijkt wel uit het feit dat Miramar Zeemuseum in 2026 feest heeft en dat willen ze in Vledder graag op een bijzondere manier vieren. In 2026 viert Miramar haar 60-jarig bestaan in Vledder en 70-jarig bestaan als museum an sich.

Het is allemaal begonnen met mejuffrouw Warners en haar liefde voor verzamelen. Veel bezoekers hebben haar nog persoonlijk gekend en dat levert vaak leuke en bijzondere anekdotes op. Juffrouw Warners was namelijk niet bepaald een ‘doorsnee vrouw’ en zeker voor haar tijd een opvallende dame.

In het zonnetje

Het Museum wil graag de verhalen over mejuffrouw Warners optekenen om haar in 2026 in het museum extra in het zonnetje te zetten. Wie een grappig of voor mejuffrouw Warners typerend verhaal kent, kan dat delen per mail op  info@miramar-zeemuseum.nl of per brief naar Miramar Zeemuseum, Vledderweg, 25, 8381 AB Vledder.

Fascinatie voor schelpen

De fascinatie voor schelpen begint in 1955 als Jeanne Warners ‘een uiterst teer maar wondermooi schelpje’ vindt op het strand van Mallorca: de Stekelhoorn. Getroffen door de schoonheid begint ze schelpen te verzamelen. Haar verzamelwoede leidt tot het ontstaan van Miramar Zeemuseum, eerst in haar ouderlijk huis in Oosterbeek en sinds 1966 in Vledder.

In de vaste expositie wordt het verhaal verteld van deze unieke en excentrieke dame, of zoals ze zichzelf noemde ‘een zwerfster’. Alleen op reis in de jaren vijftig, dat was zeker voor een vrouw heel ongebruikelijk. Toch deed mej. Warners dat. Van haar vele reizen naar meer dan tachtig landen keerde ze terug met bijzondere verhalen en koffers vol schatten uit de zee.

Rariteitenkabinet

In de Wunderkammer (Rariteitenkabinet) van Miramar Zeemuseum vind je een groot deel van haar uitgebreide collectie schelpen, vissen, krabben, zeesterren en zee-egels.

Inmiddels is niet alleen de collectie van mej. Warners in het museum te bezichtigen, maar biedt Zeemuseum Miramar elke twee tot drie jaar ook een wisseltentoonstelling met interessante onderwerpen. Sinds dit jaar is dat de bijzondere en druk bezochte tentoonstelling ‘Oog in oog met de walvis’. Met als hoogtepunt een skelet van een dwergvinvis en een orkaschedel, die beiden zijn uitgeleend door Museum Naturalis in Leiden.

Voor kinderen valt in Miramar van alles te beleven, zoals het volgen van een speurtocht of het knutselen van een eigen schelpenmonster. Verder biedt Miramar een uitgebreid assortiment van sieraden, schelpen, knuffels en thee in de museumwinkel en is er de mogelijkheid om iets te nuttigen in het  museumrestaurant.

Het bericht Oproep: Miramar zoekt anekdotes over mejuffrouw Jeanne Warners verscheen eerst op Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!