Verbouwing van voormalige hbs is klaar: wenteltrap behouden en aula is nu binnentuin

De 19 woningen en 21 appartementen op het voormalige schoolterrein aan het Zuideinde zijn opgeleverd. Daarmee is een einde gekomen aan ruim anderhalf jaar werkzaamheden.

De eyecatcher is de voormalige hbs. In 1882 werd die in gebruik genomen als school. Tot en met 2014 zat Stad & Esch erin, daarna stond het gebouw leeg. In 2017 komt het samen met de Zuiderschool en de gymzaal op het terrein in handen van een projectontwikkelaar. Die wil er appartementen en woningen realiseren.

Het duurt een paar jaar voordat de werkzaamheden kunnen beginnen. Plannen moeten constant veranderd worden. Dat komt vooral door de Zuiderschool. In eerste instantie zou de school gesloopt worden, maar daar was bezwaar tegen en uiteindelijk is de Zuiderschool een gemeentelijk monument geworden. Dus is die blijven staan, en zitten er nu appartementen in.

Gaslamp en aula

Van begin af aan was al wel duidelijk dat de hbs overeind zou blijven en dat er appartementen in komen. “We wilden het echte gebouw terugbrengen”, zegt Rob Moritz, architect. Oude elementen zijn teruggekeerd in het gebouw. Een oude gaslamp is boven de ingang gehangen en de oude letters boven de deur zijn terug.

Wel is er een grote verandering aan de voormalige aula gedaan. Het dak is eraf en er is een binnentuin van gemaakt. Het toneel en de wandschildering zijn verdwenen. Al heeft die laatste een plaats gekregen in het schoolgebouw op Ezinge.

Wat vroeger de aula was, is nu een binnentuin. De trap staat er nog.

Een ander uniek element uit de oude aula is wel gebleven. De wenteltrap. “Ik weet nog dat ik elf jaar geleden daar trots vanaf liep met mijn diploma”, zegt wethouder Robin van Ulzen. Het was traditie bij de diploma-uitreikingen. Alle gediplomeerden kwamen de trap aflopen, de aula in. Daar zaten alle ouders te wachten. De trap is alleen wel voorzien van een betonnen sausje, zodat die alle weerselementen kan weerstaan.

Op het terrein zijn woningen gebouwd.

Het bericht Verbouwing van voormalige hbs is klaar: wenteltrap behouden en aula is nu binnentuin verscheen eerst op Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy