Medewerkers van FrieslandCampina in Meppel gaan 24 uur staken

Medewerkers van de FrieslandCampina-locatie in Meppel leggen vanaf dinsdagavond 9 mei tot en met woensdagavond 10 mei het werk 24 uur neer. De vakbonden eisen onder andere een beter loonbod van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

De vakbonden hadden een ultimatum gesteld voor de NZO om tot een beter cao te komen, maar de salarisstijging die is voorgesteld is niet genoeg vindt onder meer FNV. De zuivelbedrijven willen niet verder gaan dan 8 procent salaris erbij dit jaar. Vakbond FNV wijst naar de inflatie. Die was vorig jaar 10 procent en de eerste maanden van dit jaar gemiddeld 6 procent.

De vakbond wil daarom een loonsverhoging die dit compenseert. Daarnaast eist ze dat de salarissen voortaan meestijgen met de prijzen in de winkels. Ook wil de FNV een regeling waarmee oudere werknemers eerder kunnen stoppen met werken.

Winst

De zuivelwerkgevers noemen een hogere loonstijging onverantwoord. Zij zeggen dat ze die niet kunnen terugverdienen. ‘Onzin’, zegt Ron Vos, bestuurder FNV Voedingsindustrie. “Door de prijzen van hun producten te verhogen heeft de grootste werkgever vorig jaar meer winst gemaakt.”

“Ook konden er hoge melkprijzen betaald worden, terwijl de lonen in 15 jaar tijd de inflatie maar net hebben kunnen bijhouden”, vervolgt hij. “Alles bij elkaar opgeteld is er voor de mensen nauwelijks iets bijgekomen.” FrieslandCampina boekte vorig jaar 292 miljoen euro winst, dat is een stijging van 70 procent.

Meerdere locaties

Bij FrieslandCampina in Meppel werken 235 werknemers. Er wordt op meerdere locaties van FrieslandCampina het werk neergelegd. Het begint vanavond in Steenderen. De medewerkers die in Borculo werkzaam zijn in de ploegendiensten staken de ochtenddienst van maandag 8 mei. De overige werknemers in Borculo zijn opgeroepen om 8 mei ook te staken.

Het bericht Medewerkers van FrieslandCampina in Meppel gaan 24 uur staken verscheen eerst op Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy