Oud Meppel sluit aan bij inzameldag voor oorlogsdocumenten en -voorwerpen

Oud Meppel houdt morgen, zaterdag 29 april, een inzameldag in het kader van de ‘Actie Niet Weggooien’. Dat is een initiatief van het Drents Archief om oude documenten of voorwerpen uit de oorlogsjaren te schenken aan archieven en musea.

Deze inzameldag wordt op 1 mei in het Drents Archief in Assen en in het Onderduikersmuseum de Duikelaar in Nieuwlande gehouden. Oud Meppel houdt die dag 29 april, van 13.00 tot 16.30 uur. Het is voor het eerst dat Meppel aansluit bij dit initiatief.

Zaterdag staan vrijwilligers van Oud Meppel klaar in Historisch Centrum Meppelvoor het inbrengen van documenten en foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Het Drents Archief roept op om brieven, een dagboek, een tekening, foto’s, andere documenten of voorwerpen uit de oorlogsjaren in Drenthe niet weg te gooien, maar in te leveren. “Spullen die op het eerste gezicht onbelangrijk lijken, kunnen namelijk veel informatie opleveren over de Tweede Wereldoorlog.”

Erfgoed

Nog altijd duiken bijzondere objecten uit de Tweede Wereldoorlog op. Soms bij een verhuizing, een zoektocht met een metaaldetector of bij het opruimen van de zolder: een stapeltje brieven, wat foto’s, een schetsboekje of andere persoonlijke documenten. Deze kunnen een bijzondere kijk geven op de oorlogstijd. Het Drents Archief, het Drents Museum, Stichting Oud Meppel en Onderduikersmuseum de Duikelaar willen voorkomen dat deze zaken uit de oorlogsjaren verloren gaan en het publiek bewust maken van het belang om dit materiaal als erfgoed van de oorlog te bewaren.

‘Actie Niet Weggooien!’ is een gezamenlijke actie van de Nederlandse oorlogs- en verzetsmusea, herinneringscentra en het NIOD Instituut voor Oorlogs- Holocaust- en Genocidestudies.

Het bericht Oud Meppel sluit aan bij inzameldag voor oorlogsdocumenten en -voorwerpen verscheen eerst op Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy