Feest is aanleiding mogelijke dwangsom voor Bij Jans: ‘Wij hoorden dat het mocht’

De gemeente dreigt Bij Jans, die de kantine bij tennisvereniging MLTC runt, met een dwangsom van 10.000 euro. Aanleiding is een après-skifeest, schrijft de gemeente in een brief.

Dat feest vond plaats op 18 februari. Bij Jans had daar geen melding gemaakt, of een vergunning voor aangevraagd. Ook kreeg Bij Jans een dag van te voren een mail van de gemeente waarin stond dat het feest niet door mocht gaan.

“Die mail heb ik niet meer gezien voor het feest”, reageert Harald Jans, eigenaar van Bij Jans. “Die kwam vrijdagmiddag. De vrijdagen en in de weekenden heb ik het drukst. Ik kijk dan echt niet altijd in mijn mail. Als ik die mail wel had ik gezien, was dat feest natuurlijk niet doorgegaan. Eerder hoorden we via een telefoongesprek met de gemeente dat het feest namelijk wel mocht. Een andere vereniging hield zo’n feest namelijk net iets eerder.”

En over de vergunning zegt Jans dat het onwetendheid is. “Ik ben onlangs begonnen met Bij Jans. We hebben nog nooit een vergunning aangevraagd. Hoe moeten wij dat dan weten? Een beetje hulp of informatie was welkom geweest.”

Sluitingstijd

De dwangsom draait vooral om de sluitingstijd van de kantine. Bij Jans mag tot 23.00 uur open zijn. Op het après-skifeest stonden toezichthouders een kwartier na sluitingstijd op de stoep. Volgens de gemeente is toen aan de toezichthouders aangegeven dat er geen intentie is om het feest te stoppen.

Onjuist, volgens Jans. “Dat is toch het meest onverstandige wat je kan doen?” Volgens hem is na het bezoek meteen het feest stopgezet. “Om kwart voor twaalf was iedereen weg.”

Klachten uit de buurt

De gemeente heeft negen klachten ontvangen van omwonenden tussen december 2022 en april van dit jaar. De klachten richten zich op het niet houden aan de vergunde sluitingstijden en het foutief parkeren in de wijk door bezoekers van de kantine. Ook geven de omwonenden aan overlast te ervaren van bezoekers die in de nachtelijke uren verlaten door het geluid dat zij produceren.

“Zijn wij verantwoordelijk dat mensen verkeerd parkeren?”, vraagt Jans zich af. De klachten waren voor de gemeente reden om te gaan handhaven. Jans wil ondertussen graag een gesprek met de buurt over de klachten. De gemeente stelt een mediator voor, waar Jans gebruik van wil maken.

Eerder stoppen van wedstrijden

Door de dwangsom die boven het hoofd hangt van Bij Jans, worden wedstrijden nu voor 23.00 uur stopgezet. “Dat levert problemen op.” Daarom bemoeit ook de KNLTB zich er nu mee.

De landelijke tennisbond heeft een brief aan de gemeente gestuurd over de huidige situatie. “Dit zal er toe leiden dat het spelen van competities op bijvoorbeeld de vrijdagavond en het spelen van toernooien zal moeten gaan stoppen, omdat de onzekerheid rond het al of niet kunnen afspelen van de wedstrijden voor mensen onvoldoende waarborg is om hier energie en (reis)kosten in te willen stoppen”, schrijft de bond.

Eerder beginnen is geen optie, schrijft de bond. “De competitie is een landelijk georganiseerde competitie vanuit de bond, waar geen speciale aanpassingen in mogelijk zijn.” En op vrijdag beginnen de competitiewedstrijden om 19.00 uur. Eerder beginnen kan niet, omdat mensen dan moeten werken, beredeneert de KNLTB. “Tennis is nu eenmaal niet te vergelijken met veel andere sporten die werken met vaste eindtijden. Het is daarom in veel gemeenten usance dat er rond de maximale eindtijd (meestal tussen 23.00 en 24.00 uur) geldt dat de partijen die dan spelen, afgespeeld mogen worden.”

Lees ook:
Bij Jans, kantine van MLTC, hangt dwangsom van 10.000 euro boven het hoofd

Het bericht Feest is aanleiding mogelijke dwangsom voor Bij Jans: ‘Wij hoorden dat het mocht’ verscheen eerst op Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy