Dit is er met Koningsdag te doen in Meppel: AlexAnders Festival op Bleekerseiland, Mokum en pleinenfestival

Een bomvol programma in Meppel met Koningsdag, op 27 april. Er is veel muziek, veel entertainment en er is genoeg te doen. “We maken er een mooie dag van”, blikt Jaap de Boer, eigenaar van Herberg ’t Plein, vooruit.

In de winkelstraten kan je je laten verrassen door lopende acts en op De Wheem geeft bijvoorbeeld Daan Boverhof een clinic en workshops in trialsbike. Daarin is hij onlangs 25ste geworden bij de wereldkampioenschappen. Vanaf de middag is er op alle pleinen muziek. De hele dag is het gratis parkeren in de stad.

Foodtrucks op Bleekerseiland

Grote verandering ten opzichte van voorgaande jaren is dat het Bleekerseiland het decor is voor het AlexAnders Festival. De kenmerkende tent is verplaatst vanaf het Slotplantsoen. “Het is maar voor een jaartje”, zegt Miranda Hendriks namens Zodus Livecollectief, die voor de organisatie van het festival zorgt. Ze doelt daarmee op de metamorfose die Bleekerseiland tegemoet gaat. Het wordt een stadstuin, met ruimte voor evenementen. “We zullen het zien in de toekomst.”

Behalve goede muziek, kan je er ook terecht voor een lekkere hap. “Er komen allerlei foodtrucks op Bleekerseiland te staan”, vertelt ze.

De line-up voor het Alexanders Festival bestaat uit Bruun Brood, Le Roi Mort, Flatt Mountain, Wildeboer en de gelegenheidsgroep AlexAndersband. Ook op de Stoombootkade kan je terecht om Koningsdag te vieren. Daar is de vrijmarkt en kunnen de kinderen spelen. “Er zijn springkussens en allemaal andere leuke dingetjes voor ze.”

Talentenshow

Iedereen kan zijn talenten tijdens Koningsdag laten zien. Op De Wheem is er dan een Open Podium. “Het is dé gelegenheid voor jongeren om op een podium hun kunsten te tonen, denk bijvoorbeeld aan singer-songwriters”, zegt Willem Spans. Hij presenteert dit Open Podium. Behalve zingen is het ook mogelijk om je talenten in bijvoorbeeld dans, rap of goochelen te laten zien.

“Het wordt een druk daggie”, zegt Spans. Dat slaat niet alleen op het volle programma in Meppel, maar ook op zijn eigen agenda. Hij is namelijk ook te zien met zijn bands Jools en The boys from the funny farm. The boys from the funny farm is een blue-americana band, Jools is meer een coverhitband, vertelt hij. Vanaf de middag spelen de bands met Willem Spans op De Wheem. “Maar eerst jongelui aankondigen!”

Anthem voor vrijheid

In de ochtend begint het feest al, uiteraard met de aubade en de kinderrommelmarkt. Burgemeester Richard Korteland opent om 09.30 uur de aubade en daarmee Koningsdag. De aubade gaat gepaard met onder meer muziek en optredens van Ken Besuijen, De Bazuin, De Vermakelaar, Justin Westera en Jur Arp.

“Ik voer een fris nieuw stuk op over de vrijheid in Meppel”, zegt Westera, voormalig stadsdichter. “De laatste jaren waren we door corona opgesloten. Daarom heb ik nu een ‘anthem’ voor vrijheid gemaakt.”

Op de Brede Woldstraat verkopen kinderen tussen de 7 en 12 jaar ondertussen allemaal spullen bij de kinderrommelmarkt, voor maximaal 10 euro.

Pleinenfestival

De horeca neemt vanaf de middag het programma voor zijn rekening. “We maken er eigenlijk een pleinenfestival van”, zegt Willem Bisschop, van Bij Willem en De Bourgondiër over de activiteiten op het Kerkplein. Daar komen onder anderen DJ Roelof Hof and Friends, Monique Browns, Danillo Wattez en Gerard Dantuma spelen. “En ondertussen kan je heerlijk genieten op de terrassen op het plein.”

Wat niet ontbreekt is Mokum. Ook dit jaar komt er een Amsterdamse sfeer op het Prinsenplein, waar de werkzaamheden aan de terrassen voor Koningsdag klaar zijn. “Eerst speelt vanaf 11 uur De Bazuin hier”, zegt Jaap de Boer van ’t Plein. “Die komen direct vanaf de aubade.” Daarna is het aan de Amsterdammers. “Tussendoor verzorgt Jeremy van Ommen de feestmuziek.”

Het volledige programma is te zien op koningsdagmeppel.com. Daar kan je je ook inschrijven voor Open Podium.

Het bericht Dit is er met Koningsdag te doen in Meppel: AlexAnders Festival op Bleekerseiland, Mokum en pleinenfestival verscheen eerst op Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy