Boa’s krijgen geen wapenstok, maar wel handboeien

Franc Weerwind, de minister voor Rechtsbescherming, heeft de gemeente Meppel geen toestemming gegeven om boa’s met een korte wapenstok uit te rusten. Wel krijgen ze handboeien.

De gemeente deed bij de minister het verzoek om de buitengewoon opsporingsambtenaren te voorzien van een wapenstok. Volgens de gemeente kon er in meerdere gevallen een boa niet een aanhouding verrichten, omdat die geen geweldsmiddel bij zich had. Een wapenstok had in die gevallen de aanhouding veilig, proportioneel en subsidiair kunnen laten verlopen, is de mening van de gemeente.

In de aanvraag wordt een voorbeeld gegeven: “Een bekende jeugdgroep zorgde voor overlast. Bij het benaderen van de groep werd er erg agressief op ons gereageerd. Er werd niet meegewerkt, en politie was op dat moment niet in de gelegenheid om er snel bij te komen. Hierop zijn wij teruggetrokken omdat we in deze casus niet over de juiste middelen beschikte dit op te pakken.”

Minister: juist opgetreden

De minister gaat niet mee in dat verzoek, na advies van de korpschef en de hoofdofficier van Justitie. “Dat de boa’s bij de aangehaalde voorbeelden voor eigen veiligheid moesten terugtrekken of niet konden doorpakken in verband met de eigen veiligheid is niet jammer, maar een correcte wijze van handelen”, reageren de korpschef en de hoofdofficier van justitie.

Met een wapenstok zou de boa zichzelf, maar ook de politie juist extra in gevaar kunnen brengen. Daarom adviseren zijn in dit soort gevallen om terug te trekken. Daarom luidt het advies: terugtrekken. “Hoe dat ook moge aanvoelen.”

Mede daarom geeft de minister geen goedkeuring voor het gebruik van de wapenstok door de boa’s. Wel krijgen ze handboeien, waar de gemeente ook om had gevraagd.

Nieuwe poging

Minister Yeşilgöz-Zegerius, van Justitie en Veiligheid, heeft sinds de afwijzing de mogelijkheden voor boa’s aangepast. Zo krijgen zij meer instrumenten om zelfstandig en veilig te kunnen werken. Ze hebben bijvoorbeeld toegang gekregen tot het rijbewijzenregister. En de regels rondom de wapenstok zijn ook veranderd.

Er is een proef gehouden in 10 gemeenten waarbij boa’s werden voorzien van een korte wapenstok. Hier is uitgekomen dat alle gemeenten, indien zij dat willen, een aanvraag voor toekenning van de korte wapenstok kunnen indienen. Die moeten dan wel voldoen aan alle voorwaarden en criteria, maar ook die zijn veranderd. Bij het toekennen van de geweldsmiddelen moet de boa-werkgever nu onder meer aantonen of er sprake was van een toename van het aantal geweldsincidenten tegen de boa. Wanneer het aantal geweldsincidenten gelijk bleef of afnam, kon dit leiden tot de intrekking van het geweldsmiddel, terwijl de noodzaak tot het uitrusten van een boa met een geweldsmiddel aanwezig bleef.

De gemeente Meppel gaat daarom een nieuwe aanvraag doen bij de minister om een wapenstok te krijgen voor de boa’s.

Het bericht Boa’s krijgen geen wapenstok, maar wel handboeien verscheen eerst op Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy