Flink groei in winst voor FrieslandCampina: van 172 naar 292 miljoen euro

FrieslandCampina heeft vorig jaar 292 miljoen euro winst gemaakt. Dat is flink meer dan in 2021, toen het bedrijf 172 miljoen euro winst noteerde.

Ook de omzet van het bedrijf, dat in Meppel een distributiecentrum en een productielocatie heeft, is gestegen. De omzet steeg met 22,4 procent naar 14,1 miljard euro in 2022, waar dat twee jaar geleden 11,5 miljard euro was.

Hein Schumacher, CEO van FrieslandCampina is tevreden met de resultaten, maar plaatst tegelijk een kanttekening. “Vorig jaar hadden we te maken met een flinke stijging van de basiszuivelnoteringen. Dat is op zichzelf gunstig want daardoor kregen we meer geld per kilogram melk. De andere kant van de medaille was dat de kosten van onze zuivelproducten en andere grondstoffen ook aanzienlijk stegen. We moesten in 2022 een aantal keer onze prijzen verhogen om een gezonde marge te behouden.”

Die gezonde marge is volgens hem echter niet overal gelukt, ondanks de 292 miljoen euro winst. “We bleken vooral in onze thuismarkten niet in staat de enorme kostenstijgingen volledig aan onze klanten door te berekenen.”

Bijzonder jaar

De CEO spreekt van een bijzonder jaar. Hij wijst daarbij naar het loslaten van de coronamaatregelen, het stikstofdebat, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis en de inflatie.

Hij constateert voor nu al een eerste trend. “Zo zien we in het begin van 2023 dat wereldwijd de basiszuivelprijzen dalen, terwijl de melkprijs nog relatief hoog is. Dit zal met name in de eerste helft van 2023 impact hebben op onze resultaten.”

Het bericht Flink groei in winst voor FrieslandCampina: van 172 naar 292 miljoen euro verscheen eerst op Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy