Stad & Esch begint na de zomervakantie met vrijeschool

Er zijn genoeg aanmeldingen voor de vrijeschoolleerroute van Stad & Esch. Na de zomervakantie wordt het eerste lesjaar hiervoor aangeboden.

Onder de vrijeschool wordt dit de zevende klas genoemd. Later volgt ook de achtste klas (tweede leerjaar). Mogelijk gaat Stad & Esch ook nog de negende klas aanbieden.

Dat Stad & Esch hiermee begint, komt voort uit een lang gekoesterde wens van ouders en leerlingen van de vrijebasisschool De Toermalijn. Een middelbare school met een vrijeschoolleerroute is er namelijk nog niet in Meppel.

Vrijeschool

In de eerste twee leerjaren, komen leerlingen van alle niveaus in de klas. Het gaat om theoretische leerweg, havo en vwo. De klas is op die manier een evenwichtiger weerspiegeling van de samenleving. Leerlingen met verschillende achtergronden, kwaliteiten en vaardigheden blijven minimaal twee jaar bijeen.

Thema’s

Op de vrijeschool leren leerlingen niet alleen voor het diploma, maar ook voor het leven. Er wordt geleerd vanuit ervaring en door ‘te doen’. Daarvoor wordt gebruikgemaakt van een speciale vorm van thematisch onderwijs dat op alle vrijescholen gebruikt wordt: het ‘periodeonderwijs’. Dit houdt in dat leerlingen drie weken achtereen aan hetzelfde thema werken. De klas heeft dan elke dag van de week de eerste twee lesuren periodeonderwijs.

In die tijd wordt een thema aangeboden dat doorgaans de normale vakkenindeling overstijgt. Er worden geen boeken of methodes gebruikt. In de eerst leerjaren ligt de focus op thema’s als ontdekkingsreizen, poëzie, culturele antropologie, scheikunde, natuurkunde, biologie en sterrenkunde. Daarnaast zijn er ook periodes Nederlands en wiskunde. In de vaklessen krijgen leerlingen in ieder geval wiskunde, Nederlands, Engels, Frans, Duits en lichamelijke opvoeding.

Het bericht Stad & Esch begint na de zomervakantie met vrijeschool verscheen eerst op Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy