Hoe komt het toekomstige Ogterop eruit te zien? Nou, misschien wel zo

De eerste schetsen voor de nieuwe schouwburg in Meppel zijn gepresenteerd. Dat gebeurde gisteren tijdens twee inloopbijeenkomst in Ogterop.

Schouwburg Ogterop is toe aan een grondige renovatie. Het gebouw is niet meer dan deze tijd en is letterlijk op. Achter de schermen zijn er flink wat problemen: lekkages, toneelproblemen, geluidsproblemen, de voorzieningen voor artiesten zijn er niet of in slechte staat en het oogt ook niet al te theatraal.

Architecten van KRFT en bureau Paul de Ruiter hebben zich gebogen over een mogelijke invulling. In Ogterop presenteerde architect Oscar Vos een eerste schets. Grootste veranderingen: de Engelenbak verhuist naar beneden, er komt een nieuwe gevel en het gebouw wordt hoger.

Plannen

Vos maakt duidelijk dat het om eerste schetsen gaat. “Zo hoeft het er echt niet uit komen te zien, maar de intentie blijft waarschijnlijk wel overeind.” Die ambitie is dus om de kleine zaal, de Engelenbak, naar beneden te halen. Nu kunnen er niet twee voorstellingen tegelijk worden geprogrammeerd, vanwege een geluidslek. In de toekomst kan dat wel.

De nieuwe indeling voor Ogterop.

De verhuizing van de Engelenbak is ook praktisch. Het wordt beter toegankelijk en het sluit beter aan bij het laden en lossen. Daarnaast wordt daarachter meteen de artiestenlobby gemaakt. Zo is er nu geen kleedkamer voor de Engelenbak.

En er wordt over nagedacht om de kleine zaal een grotere functie te geven. Zo kan die vergroot worden voor bijvoorbeeld eindexamens of voor boekenmarkten, oppert Vos als mogelijke opties.

Zalen

In de zalen en sich gaat niet veel veranderen. De kleine zaal blijft ongeveer even groot, met evenveel stoelen. In de grote zaal zal al helemaal weinig gaan veranderen. Een paar stoelen zullen verdwijnen om voor een betere zichtlijn te zorgen. Zo wordt de eerste rij verlaagd en daarna worden de rijen in een komvorm verhoogd, steeds steiler dus.

De foyer en het restaurant worden opgeknipt. De foyer komt waar nu de ingang is, het restaurant gaat naar boven. De ingang wordt iets naar links verplaatst. De gevel wordt volledig aangepakt. “Het moet een opener gebouw worden”, zegt Vos.

De bedoeling is dat de werkzaamheden aan de schouwburg in 2027 klaar zijn en dat Ogterop weer in werking is. Vanaf 2025 gaat de schouwburg dan twee jaar dicht voor de werkzaamheden. De gemeenteraad moet echter nog wel akkoord gaan met het hele plan, dat zeker 18 miljoen gaat kosten.

Het bericht Hoe komt het toekomstige Ogterop eruit te zien? Nou, misschien wel zo verscheen eerst op Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy