Meppel wil meer geld op reserve om slechte financiële situatie verbeteren

De financiële situatie van de gemeente Meppel is niet best. Meppel staat op plaats 134 van de 141 Nederlandse gemeenten met 25.000-50.000 inwoners, als het gaat om de financiële positie, volgens BDO Accountants & Adviseurs.

In de jaarverslagen van de gemeente schrijft de accountant dat de situatie van de gemeente zorgelijk is. En daar wil de gemeente nu wat aan doen, zeker omdat er de nodige klussen aankomen. Zo is er een miljoenenverbouwing nodig voor schouwburg Ogterop, is er de energietransitie, maar ook de woningmarkt en de stijgende kosten voor de jeugdzorg vallen onder de komende uitdagingen. Vanaf 2026 krijgt de gemeente daarnaast nog eens minder geld vanuit het Rijk.

Meer reserves

Daarom is de gemeente met een plan gekomen. Ze wil bijvoorbeeld genoeg geld op reserve hebben om klappen op te vangen en de schulden niet te veel laten oplopen. Zo streeft de gemeente naar een solvabiliteitsratio van minimaal 20 procent. Aan de solvabiliteit kan je zien hoe goed de gemeente op lange termijn aan haar verplichtingen kan voldoen. Hoe hoger dat percentage, hoe beter. Nu schommelt dat percentage rond de 10 procent, dat is gevaarlijk laag.

Een solvabiliteit van 20 procent betekent dat de reserves moeten groeien naar zo’n 32 miljoen euro. Nu is dat zo’n 14 miljoen euro. Daar komt wel een flinke klap bij, aangezien de gemeente waarschijnlijk zo’n 13 miljoen euro winst heeft gemaakt vorig jaar. Die winst gaat volledig naar de reservepot.

Minder schuld

Een andere afspraak die de gemeente wil maken is dat de schuld tot en met 2027 met maximaal 40 miljoen euro mag toenemen. De gemeente heeft nu iets meer dan 100 miljoen euro aan schulden uitstaan. Dat komt omdat het overgrote deel van de investeringen is gefinancierd met aangetrokken leningen. Daar betaalt Meppel jaarlijks zo’n 3 miljoen euro aan rente voor.

En de gemeente wil meer investeren de komende tijd. Zo is er geld nodig voor de renovatie van de schouwburg, maar ook voor onder meer de stadsentree bij Noordpoort en de woningbouw. “Geld uitgeven is niet het probleem, maar geld uitgeven aan de goede dingen is lastiger geworden”, aldus wethouder Klaas de Vries tijdens een rondetafeldiscussie, georganiseerd door BDO Accountants & Adviseurs.

Het bericht Meppel wil meer geld op reserve om slechte financiële situatie verbeteren verscheen eerst op Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy