Drukkerijmuseum sluit 1 juni definitief de deuren, ’tenzij gemeente met extra geld komt’

Het bestuur van het Drukkerijmuseum in Meppel ziet geen andere optie. Het museum gaat op 1 juni definitief dicht. Alleen als de gemeente met extra geld komt, kan het museum nog openblijven.

Het museum zit in de financiële problemen. Kosten als verzekeringen, verwarmingen en onderhoud van het pand lopen op, terwijl de inkomsten achterblijven. Het aantal bezoekers is nog niet gelijk met dat van voor corona. Het bestuur heeft daarom aan de gemeente gevraagd of de jaarlijkse subsidie van 26.000 verhoogd kan worden. Wethouder Jeannet Bos maakte tijdens de laatste gemeenteraad duidelijk dat niet te gaan doen.

Lees ook:
Drukkerijmuseum vraagt om extra geld van gemeente, maar krijgt het niet. ‘Sluiting is scenario’

In het bestuur is de afgelopen dagen overlegd hoe verder. Het gaat in ieder geval niet verder als museum. In een brief aan de gemeenteraad en het college van Meppel schrijft het bestuur op 1 juni de deuren definitief sluiten.

“Het gaat niet eens zozeer om hoeveel geld erbij komt, maar het gaat om de intentie”, verklaart Stein van Ittersum. Hij is inmiddels 13 jaar voorzitter van het Drukkerijmuseum. Toen hij begon zat het museum op 3000 bezoekers, het laatste jaar voor corona waren dat er 9000. “De gemeente heeft in een gesprek meteen gezegd geen extra geld te willen geven. Dan houdt het op”, vervolgt hij.

Toekomst gebouw

Het Drukkerijmuseum bestaat sinds 1986 en is gevestigd in een Rijksmonument. Het is nog niet bekend wat er met het gebouw gaat gebeuren. “We hebben veel ideeën, maar het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Maar een museum blijft het niet. Denk bijvoorbeeld aan een grafische werkplaats.” Van Ittersum kan ook nog niets zeggen wat er met de oude persen gaat gebeuren.

Stein van Ittersum bij de oudste pers in het museum

De oudste pers in het museum is uit 1780. “Een uniek exemplaar. Hij is nog van hout.”

Manager

Bij het museum is nog één betaalde kracht in dienst: een manager. Die stuurt alle vrijwilligers aan en begeleidt ze. Dat doet hij met een onkostenvergoeding. Te weinig, zegt Van Ittersum. Daarom stopt de manager per 1 juli.

“Het kost geld om een nieuwe aan te stellen en een normaal salaris te geven. Het wordt steeds moeilijker om geschikte mensen te vinden. De kennis over de oude machines wordt steeds minder. Als je tegenwoordig in de grafische wereld zit, zit je achter een beeldscherm.”

De gemeente kan nog niet reageren op de brief van het Drukkerijmuseum.

Het bericht Drukkerijmuseum sluit 1 juni definitief de deuren, ’tenzij gemeente met extra geld komt’ verscheen eerst op Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy