Instrumenten van failliet Scala zijn veilig, maar lesgeven kan nog niet

Docenten van kunstencentrum Scala hoopten na volgende week weer les te kunnen geven. Dat zit er waarschijnlijk nog niet in, zegt wethouder Jeannet Bos.

Vorige week was de laatste lesdag voor Scala. Het is failliet gegaan. Een curator is aangesteld en handelt het faillissement verder af. Onlangs is een taxateur langs alle locaties van Scala geweest. Scala is actief in de gemeenten De Wolden, Hoogeveen, Meppel, Steenwijkerland en Westerveld.

“We hebben een lijntje uitgezet naar de curator met de vraag of de instrumenten en materialen uit het faillissement gehaald kunnen worden”, zegt Jeannet Bos. “Daar heeft de curator positief op gereageerd.” Wat er nu met de instrumenten gaat gebeuren, is nog niet bekend.

“Wij willen niet de eigenaarsschap van de instrumenten op ons nemen. Wij willen wel dat instrumenten en materialen beschikbaar blijven om les mee te geven. We kijken nu wat onze rol daarin is.”

Plan

Het faillissement van Scala is sneller gekomen dan verwacht. In eerste instantie was de bedoeling om het hele schooljaar nog les te geven. Dat is niet gelukt.

Docenten, zzp’ers, hadden al een plan gemaakt om na de zomer door te gaan met lesgeven. Dat plan hebben ze nu naar voren gehaald. Ze willen als collectief door.

De gemeenten laten nu extern onderzoeken wat er mogelijk en haalbaar is als alternatief voor cultuuronderwijs. Het plan van de docenten is daar onderdeel van. “De eerste indruk is positief”, zegt Bos. “Maar of er toekomstmuziek inzit, laat ik graag aan de deksundigen over.” Ook andere partijen kunnen ideeën indienen.

Lokalen

Het plan van de docenten was om binnen twee weken weer les te kunnen geven. Het liefst in de lokalen van de Plataan. Dat gaat waarschijnlijk niet gebeuren. “Over de lokalen kan ik nog niets zeggen”, reageert de wethouder.

De huur van de lokalen is nog niet opgezegd. Elisabeth Bakkenes vroeg namens Sterk Meppel of het mogelijk is dat de gemeente de huur van de lokalen doorbetaalt, zodat er nog les kan worden gegeven. “De instrumenten zijn beschikbaar.”

Ook dat is niet mogelijk, en dat komt vooral juridisch. “Er is sprake van een faillissement”, reageert Bos. Wel zegt ze toe dat het geld dat Scala voor de rest van het seizoen als subsidie gekregen zou hebben, te reserveren voor de hulp aan de plannen en de toekomst van het cultuuronderwijs.

Het bericht Instrumenten van failliet Scala zijn veilig, maar lesgeven kan nog niet verscheen eerst op Meppel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy