Vitens tekent voor natuurbehoud en natuurontwikkeling

Drinkwaterbedrijf Vitens, wat de gemeenten Meppel en Westerveld van water voorziet, heeft een manifest ondertekend waarin de overheid wordt opgeroepen om tot een heldere langetermijnvisie voor een natuurpositief Nederland te komen.

Dit manifest is aangeboden aan minister Christianne van der Wal voor natuur en stikstof. Het manifest is ondertekend door van tien bedrijven: ASN Bank, a.s.r., Ballast Nedam Development, Herenboeren, Arcadis, Hutten, Nederlandse Waterschapsbank, Eosta, Koppert Nederland, MVO Nederland en dus Vitens.

“Het verlies aan biodiversiteit en de achteruitgang van ecosystemen vormt een van de grootste bedreigingen voor de mensheid; natuur, biodiversiteit en de bijbehorende ecosysteemdiensten zijn immers het fundament voor ons bestaan”, schrijven ze in het document. De bedrijven schrijven dat de Nederlandse financiële sector meer dan 500 miljoen euro risico loopt als gevolg van natuurverlies. “De enorme achteruitgang van natuur en biodiversiteit zijn daarmee een groot risico voor onze economie en maatschappij. Want elk bedrijf en dus onze welvaart is uiteindelijk – direct of indirect- afhankelijk van onze natuur en natuurlijke hulpbronnen.”

Watersysteem

Vitens pleit we voor een andere inrichting van het watersysteem. Het bedrijf zoekt naar mogelijkheden om water zo lang mogelijk vast te houden en te infiltreren. Dat is een nieuwe benadering en vraagt om een compleet andere ruimtelijke inrichting. Jarenlang was het namelijk gericht op het zo snel mogelijk afvoeren van water. “Maar de verandering van het klimaat dwingt ons tot anders nadenken over water. En investeren we in het verminderen van het drinkwatergebruik door publiekscampagnes en een pleidooi voor watervriendelijke woonwijken”, aldus Vitens.

“Maar Vitens kan het niet alleen en vraagt de overheid met een duidelijke lange termijnvisie te komen. Alleen dan kan het bedrijfsleven haar rol pakken in de uitrol en de samenwerking met andere partners goed vormgeven.”

Rapporteren

De tien bedrijven vragen onder meer aan de overheid om het voor (grote) bedrijven verplicht te maken dat zij hun impact op en afhankelijkheden van natuur en biodiversiteit inzichtelijk maken en rapporteren via jaarverslagen. Ook zien ze graag dat er een heldere voorlichting komt, zodat burgers en bedrijven het belang van biodiversiteit en natuur omarmen.

Voor verschillende sectoren komen de bedrijven met aanbevelingen. Ze schrijven dat de landbouw met een omvangrijk bodem-, water-, stikstof-, biodiversiteits- en emissieprobleem kampt, maar tegelijk de potentie heeft om te veranderen naar een regeneratief, natuurinclusief en klimaatpositief systeem. “Een belangrijke sleutel ligt in het financieel waarderen en belonen van ecosysteemdiensten.” Over de bouwsector zeggen ze dat die gaat overstappen op biobased materialen. Dan wordt er juist CO2 opgeslagen in plaats van wordt uitgestoten.

Het bericht Vitens tekent voor natuurbehoud en natuurontwikkeling verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy