LTO Noord is woest over extra Natura 2000-doelen, provincie heeft er geen moeite mee

De overheid wil voor zeven stikstofgevoelige natuurgebieden in Drenthe extra soorten natuur en dieren aanwijzen die gevoelig zijn voor stikstof. LTO Noord is daar woest over, maar de provincie zegt dat de gevolgen meevallen.

“Het kan niet zo zijn dat we aan de ene kant echt alles uit de kast trekken om stikstofuitstoot te verminderen om Nederland van het slot te halen en dat aan de andere kant Den Haag besluit de regels te verzwaren”, zegt Dirk Bruins, voorzitter van LTO Noord. Het gevolg van het aanwijzen van die gebieden is dat de regels verscherpt wordt. Voor die soorten natuur en dieren geldt dat er minder stikstof in het gebied mag komen. “Het was al enorm ingewikkeld, omdat Nederland in een klein land meer dan 160 Natura 2000-gebiedenheeft aangewezen. Nu worden de regels ook nog verzwaard. Dat is onbegrijpelijk en slecht voor ons allemaal.”

Het gaat in Drenthe om het Fochteloërveen, Witterveld, Drentsche Aa-gebied, Elperstroomgebied, Holtingerveld en Mantingerzand. Zo wordt onder meer kalkgrasland in het Holtingerveld toegevoegd aan de lijst. Het is niet zo dat deze soorten natuur nieuw zijn in het gebied. Ze waren nog niet eerder opgenomen in de lijst van beschermende soorten voor het gebied.

‘Geen extra juridische beperkingen’

“Het besluit is de formalisatie van deze bescherming, maar voegt geen extra juridische beperkingen toe”, antwoordt commissaris van de Koning, Jetta Klijnsma op vragen van de VVD en PVV. Deze partijen vroegen of het een verzwarend beperkend effect heeft op de economische activiteiten in de omgeving van deze Natura 2000-gebieden.

Niet alleen in Drenthe speelt dit. Ook voor Natura 200-gebieden in andere provincies in het land worden de regels verscherpt. De provincie Friesland heeft aangekondigd in beroep te gaan hiertegen. Dat gaat Drenthe niet doen. “Er is op dit moment geen aanleiding om aan te nemen dat de toegevoegde waarden niet daadwerkelijk in de gebieden aanwezig zijn of waren”, aldus Klijnsma. Of simpeler: deze natuursoorten en dieren zijn simpelweg aanwezig in de gebieden.

LTO Noord is bang dat hierdoor er minder stikstof mag worden uitgestoten en heeft aangekondigd in pro forma beroep te gaan voor 20 gebieden in Friesland, Drenthe, Overijssel, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland en Zuid-Holland.

Lees ook:
Bijna helft van alle stikstof in Drentse natuurgebieden komt van landbouw

Het bericht LTO Noord is woest over extra Natura 2000-doelen, provincie heeft er geen moeite mee verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy