Verruiming van de sluis Kornwerderzand is stap dichterbij, waardoor haven van Meppel beter bereikbaar wordt

De komst van een ruimere sluis bij Kornwerderzand is een stap verder. Er zijn nu genoeg bedrijven rond het IJsselmeer die hebben toegezegd gezamenlijk te willen bijdragen tot een bedrag van 26,5 miljoen euro.

Onder meer de haven van Meppel wordt beter bereikbaar met de verruiming van de sluis. Het is al jarenlang een wens van de maritieme sector dat ook grotere schepen de sluis van Kornwerderzand kunnen passeren. De gemeente Meppel draagt 250.000 euro bij aan het hele project.

Er betalen ongeveer 35 bedrijven mee aan de verruiming. Ze dragen een deel van de extra omzet af, die ze verwachten te kunnen realiseren door de verbreding van de sluis. Deze afdracht wordt gestort in een door de provincie Fryslân ingesteld fonds dat gaat zorgdragen voor de betaling van de 26,5 miljoen.

Port of Zwolle

“De bedrijven tonen hiermee aan hoe belangrijk zij het vinden dat de brede sluis er komt”, reageert Avine Fokkens-Kelder, provinciebestuurder in Friesland. “Ik ben ontzettend blij dat ze deze investering in bereikbaarheid en economie zo massief willen steunen.”

Jeroen van den Ende, directeur van Port of Zwolle, waar de havens van Zwolle, Kampen en Meppel deel van uitmaken is content met deze ontwikkeling. “In onze havens zijn veel ondernemers die graag met schepen naar de landen rondom de Noordzee of verder willen varen. Of rechtstreeks uit die landen goederen willen ontvangen. Ze vragen me allemaal wanneer die sluis er nu eindelijk komt en hoe ze hun bijdrage kunnen afrekenen. Ik ben blij dat het zo ver is dat de contracten getekend kunnen worden.”

Breder en langer

De nieuwe zeesluis in Kornwerderzand wordt 150 bij 25 meter. De huidige sluis is 135 bij 14 meter. Ook wordt de sluis verdiept. Tegelijkertijd worden de draaibruggen in de Afsluitdijk vervangen door vier bruggen met bredere openingen. Ook de vaargeulen in het IJsselmeer en Ketelmeer worden aangepast.

Verwacht wordt dat het zo’n 3000 nieuwe arbeidsplaatsen oplevert in Noord- en Oost-Nederland. “Veel ondernemers zullen straks profijt hebben van de verbreding en verdieping van de sluis in Kornwerderzand”, zegt Laurens de Lange, namens VNO-NCW Midden en VNO-NCW Noord. “Een jarenlange niet aflatende inzet van ondernemers en overheid om hier te komen is de bron van dit goede resultaat.”

Friesland moet akkoord gaan

De havens van Makkum, Lemmer, Urk, Lelystad, Meppel, Zwolle en Kampen worden allemaal beter bereikbaar met de verruiming.

De regeling en afspraken over de marktbijdrage zijn pas definitief als ook Provinciale Staten van Fryslân er in december mee instemmen. In januari 2023 vindt dan de officiële ondertekening van de overeenkomsten met alle deelnemende marktpartijen plaats.

Vooralsnog is de planning dat in 2026 met de bouw van de sluis wordt gestart. Twee jaar kan die dan worden opgeleverd. In totaal is er zo’n 200 miljoen euro mee gemoeid.

Het bericht Verruiming van de sluis Kornwerderzand is stap dichterbij, waardoor haven van Meppel beter bereikbaar wordt verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy