Natuurgebieden bij Dwingeloo vangen 400.000 kubieke meter water op, zodat Meppel in de toekomst niet overstroomt

Meppel krijgt in de toekomst te maken met meer wateroverlast. Daar bereiden de provincie Drenthe, waterschap Drents Overijsselse Delta en Natuurmonumenten zich op voor.

Maar om dat te voorkomen zijn zij met een plan gekomen. Bij de natuurgebieden Ootmaanlanden en Koningsschut, die liggen in de buurt van Dwingeloo, Wittelte en Uffelte, wordt ruimte gemaakt om water op te vangen. Daar wordt 400.000 kubieke meter water opgeslagen. In een olympisch zwembad gaat minimaal 2500 kubieke meter water.

De twee natuurgebieden grenzen aan de Oude Vaart en de Drentse Hoofdvaart. Beide vaarten stromen van het noorden van Drenthe naar het laaggelegen Meppel. Met het opvangen van het water, wordt voorkomen dat bij extreme regenval er een piek aan water naar Meppel komt. De verwachting is dat de waterberging ongeveer een keer in de 25 jaar ingezet moet worden.

In 1998 stonden straten van Meppel blank. Hier de kruising Prins Hendrikstraat met de Schuttevaerstraat. Foto: Oud Meppel

Door klimaatverandering worden steeds extremere buien en op andere momenten langere perioden van droogte verwacht. De stad Meppel kan in de toekomst bij piekbuien wateroverlast ervaren. Door water langer vast te houden, stroomt het minder snel door en wordt een deel van de piek opgevangen. Hierdoor zal Meppel minder snel overstromen. De laatste keer dat Meppel overstroomde was in 1998, toen ook koningin Beatrix langskwam om de schade op te nemen.

Natuur

Behalve dat de gebieden ingericht gaan worden voor het opslaan van water, willen de organisaties ook aan de slag om de natuur er te herstellen en beter te maken. Zo is het de bedoeling dat er bijzondere natuur zich gaat ontwikkelen: van bloemrijke graslanden met vlinders en bijen tot nieuwe poelen voor de kamsalamander.

Daarbij wordt in Koningsschut een vispassage aangelegd, die meer kansen biedt voor vissen en de waterkwaliteit in de Oude Vaart. In Ootmaanlanden keert de Uffelter Boervaart terug. Deze vaart werd in 1787 aangelegd om de turf vanuit het Uffelterveen en het Kolonieveen met de boot te vervoeren naar Meppel. Sinds 1854 is het Uffelter Boervaartje niet meer in gebruik als turfvaart en is het na verval jaren geleden gedempt.

De nieuwe inrichting zal bijdragen aan het bestrijden van verdroging van het Natura 2000-gebied Holtingerveld, waar Ootmaanlanden deel van uitmaakt. Daarnaast zorgen de maatregelen ervoor dat er in tijden van droogte meer zoetwater beschikbaar blijft.

Het bericht Natuurgebieden bij Dwingeloo vangen 400.000 kubieke meter water op, zodat Meppel in de toekomst niet overstroomt verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy