Pumptrackbaan in Ringpark in de Oosterboer is onder grote belangstelling geopend

De jeugd uit Meppel kan en kon niet wachten. Tijdens en na de aanleg van de pumptrackbaan in het Ringpark in de Oosterboer staan er hekken om de baan heen. Om te voorkomen dat er al gebruik van wordt gemaakt, zodat de baan nog kan uitharden. Die hekken waren niet bestand tegen de wachtenden.

“Al vroeg werd er door de hekken gebroken”, weet wethouder Klaas de Vries, die zelf om de hoek woont. “Ik ben hier bijna iedere middag wel even langsgefietst. We waren bang voor overlast. Tot dusver valt dat gelukkig allemaal mee.”

In het Ringpark is een pumptrackbaan, een kruising tussen een BMX-baan en een skatepark, aangebracht. Er is een driehoekige kidsbaan van zo’n 45 meter lang. En de pumptrackbaan zelf is ongeveer 165 meter lang en heeft bochten met een hoogte van 120 centimeter.

De hekken zijn laatst weggehaald. De baan is klaar. En de hekken zijn nog niet weg, of het moge duidelijk zijn dat de pumptrackbaan een gewilde attractie is in Meppel. Vandaag is de officiële opening ervan.

Speeches

“Ik zal jullie allemaal vriendelijk willen vragen om van de baan af te gaan”, zegt jongerenwerker Myrthe Lugtmeier. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. De baan is al volop in gebruik door skaters, kinderen met de step, BMX’ers en skeeleraars. Probeer dan maar eens een officiële opening te houden, met de nodige speeches.

De pumptrackbaan komt voort uit een idee van twee tieners uit de wijk: Marijn Koster en Wessel Zinger. Tien jaar jong waren ze, toen ze begonnen met het plan. Inmiddels zijn ze een jaartje ouder. Ze weten zoveel handtekeningen voor hun plan binnen te halen, dat hun idee in de gemeenteraad besproken wordt. En de gemeenteraad is ook meteen enthousiast. De baan komt er.

Buurt

En dan komt die er misschien toch niet. De buurt vreest overlast en heeft liever dat de baan op een andere plek in het Ringpark komt. Er wordt zelfs gedreigd met een rechtszaak. Zover komt het niet. De gemeente komt er uit met de bewoners en de baan komt er gewoon. “Ik ben trots op de buurt”, reageert wethouder Klaas de Vries. “Eerst waren de bewoners wat afwachten, maar nu zijn ze allemaal enthousiast.”

Dat wachten, dat vindt Marijn maar niets, als hem gevraagd wordt wat hij het minste vond van het hele traject. Wessel: “De gemeenteraad vond ik het leukst.”

Behalve het plan, regelen de twee jongens – met wat hulp van hun ouders en de jongerenwerker – ook een gedeelte van de financiën. Ze schrijven onder meer het Waarborgfonds aan. “Ook wij zijn meteen enthousiast bij het zien van de plannen”, vertelt Dick Bakker, voorzitter van de fonds die instellingen en activiteiten steunt met het geven van subsidies.

Steps

“Het gebeurt niet vaak dat er een burgerinitiatief is in Meppel”, blikt De Vries terug. “En dan ook nog door twee jonge jongens.” Behalve de baan, krijgen de twee jongens ook nog een cadeau namens de gemeente en het Waarborgfonds. “Zet jullie steps maar even opzij”, zegt de wethouder tegen ze.

Marijn en Wessel krijgen een BMX-fiets cadeau.

Marijn smijt meteen zijn step aan de kant. Hij heeft het al gespot. Er staan twee BMX-fietsen voor ze klaar. En twee helmen, want een helm is een verplicht op de baan. Met een glimlach van oor tot oor gaan ze op hun fiets zitten. De helm gaat op. Ze mogen de baan officieel openen.

Tijdens de demonstratie wordt er over Marijn en Wessel gesprongen.

En daar houdt het niet bij op. BMX’er Desmond Tessemaker geeft een demonstratie. Als een van de stunts gaat hij over de twee jongens heen springen op de baan. De twee tieners zijn helemaal in hun sas. “Deze baan is helemaal niet kinderachtig”, zegt Marijn. “Het is voor iedere leeftijd geschikt.” En hij maakt snel weer een rondje.

Wat er met de steps is gebeurd: die zijn niet meer gezien.

Lees ook:
Oosterboer krijgt een pumptrackbaan: 165 meter lang met bochten tot 120 centimeter hoog

Het bericht Pumptrackbaan in Ringpark in de Oosterboer is onder grote belangstelling geopend verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy