Provincie is ‘ontstemd’ over problemen op elektriciteitsnet: ‘Wij waarschuwen hier al jaren voor’

De provincie Drenthe wil dat het ministerie van Economische Zaken en Klimaat gaat helpen bij de problemen op het elektriciteitsnet in Drenthe. “Het is nu echt tijd dat het ministerie ons hier bij gaat ondersteunen met financiële middelen en kennis”, zegt provinciebestuurder Tjisse Stelpstra.

Netbeheerder TenneT heeft vandaag bekendgemaakt dat het elektriciteitsnet in Drenthe zo goed als vol zit. Voor particulieren en woningbouw heeft dat geen gevolgen, maar voor bedrijven is er voorlopig geen extra stroom beschikbaar. En ook nieuwe bedrijven moeten wachten op een afsluiting.

Lees ook:
Elektriciteitsnet in Drenthe zit zo goed als vol

Stelpstra, die over energie gaat in Drenthe: “Wij zijn ontstemd over het bericht van TenneT, omdat wij hier al jaren voor waarschuwen. Ook bij het ministerie.” Ook provinciebestuurder Henk Brink, verantwoordelijk voor de economie, is niet blij. “Voor Drenthe is het extra zuur, aangezien we hoge ambities hebben op het gebied van hernieuwbare energie, de verduurzaming van het bedrijfsleven en de economische groei. Dit bericht beperkt de kansen op vestiging van nieuwe bedrijven en maakt uitbreidingmogelijkheden van gevestigde bedrijven vrijwel onmogelijk.”

Speciaal coördinator

De twee bestuurders vraagt aan het ministerie om onder meer een speciaal coördinator te benoemen die dit kan oplossen. Dat gebeurde eerder ook in Noord-Brabant en Limburg, waar sprake was van hetzelfde probleem. Daarnaast willen ze in een gesprek het ministerie, TenneT en Enexis vragen om mee te doen met het ondersteuningsprogramma voor Drentse ondernemers die kampen met het elektriciteitsprobleem.

Daarnaast wil Drenthe graag dat deze partijen meewerken aan een speciale taskforce hiervoor en aan de proef E-hub Emmen. Hierin werkt de provincie samen met de gemeente Emmen, kennispartijen en netwerkbeheerders aan een optimale benutting van het bestaande elektriciteitsnetwerk. Samen kijken zij hoe ze met dezelfde infrastructuur meer energie kunnen transporteren, door hier beter en slimmer gebruik van te maken. Brink: “Bij het uitblijven van netuitbreidingen lijkt dit de enige oplossing voor groei en verduurzaming van het bedrijfsleven.”

Miljoen euro

“In Drenthe anticiperen we al langer op deze”, zegt Stelpstra. Zo zijn er twee subsidieregelingen voor ondernemers. Er is een regeling voor ondernemers die geen stroom terug kunnen leveren aan het net en een regeling voor ondernemers die geen aansluiting kunnen krijgen op het elektriciteitsnetwerk.

De provincie heeft inmiddels meer dan een miljoen euro gestoken in ondersteuning van ondernemers die kampen met de problemen op het elektriciteitsnetwerk.

Het bericht Provincie is ‘ontstemd’ over problemen op elektriciteitsnet: ‘Wij waarschuwen hier al jaren voor’ verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy