Drentse gemeenten sturen brandbrief aan minister voor extra steun aan ondernemers tijdens energiecrisis

Alle wethouders van de gemeenten in Drenthe die over economie gaan, hebben gezamenlijk een brandbrief gestuurd naar Micky Adriaansens, minister van Economische Zaken en Klimaat. Ze vragen de minister om meer steun voor ondernemers in de provincie vanwege de energiecrisis.

“Een groot deel van de ondernemers in Drenthe bestaat uit familiebedrijven in het midden- en kleinbedrijf. Het gaat hier om bedrijven die vaak al een lange staat van dienst hebben en een grote lokale bekendheid genieten”, schrijven de wethouders. “Ze zijn inmiddels zover verweven met de samenleving, dat we het ons niet kunnen voorstellen hoe het zal zijn om deze bedrijven te moeten missen. Toch moeten we momenteel sterk rekening houden met dit scenario. Wij vangen steeds meer signalen op van ondernemers die moeite hebben om hun energierekening te kunnen voldoen. Sommige ondernemers spreken al over het moeten stoppen met hun bedrijf als er geen oplossing komt.”

Meer steun

De Drentse bestuurders hebben vastgesteld dat de ondersteuning die het ministerie aan Drentse ondernemingen biedt, niet genoeg is om de klappen op te vangen van de energiecrisis. Daarom stellen ze voor deze steun uit te breiden. Deze steun dient te bestaan uit compensatie aan die ondernemers die hun bedrijfsprocessen willen verduurzamen en onder meer willen overgaan tot het opwekken van hernieuwbare energie.

“We zijn als overheden blij met de huidige regeling, maar maken ons tegelijkertijd zorgen over de reikwijdte ervan. We veronderstellen dat de energiekosten voor ondernemers inmiddels zo zijn opgelopen, dat zelfs de kleinverbruikers in het MKB deze kosten niet meer kunnen dragen.” De Drentse wethouders zien dat de ondernemers de reserves niet kunnen gebruiken, omdat die al zijn gebruikt tijdens de coronalockdowns.

Ontslagen

Daarnaast zijn de bedrijven volgens de gemeenten niet meer in staat om de prijzen voor hun producten te verhogen. Dit zou een negatief effect hebben op hun afzet. “Voor veel ondernemers zal dit betekenen dat er werknemers moeten worden ontslagen of in het ergste geval een faillissement moet worden aangevraagd.”

Daarom vragen ze aan de minister om met een compensatie te komen voor ondernemers die werk willen maken van verduurzaming of energie duurzaam willen opwekken. Ook stellen ze in de brief voor om met extra subsidie-mogelijkheden te komen om verduurzaming mogelijk te maken.

Coronaschuld

Tot slot vragen ze aan de minister om ondernemers meer tijd te geven om de belastingschuld terug te betalen die ze tijdens de coronacrisis hebben opgebouwd. Ondernemers moeten de belastingschuld die ze hebben opgelopen in coronatijd binnen 5 jaar terugbetalen. Daar komt een rente van 4 procent bovenop, per 1 januari 2024. “Door deze terugbetaling en de daarop toegepast rente, hebben ondernemers minder ruimte om zelf te investeren in verduurzamingsmaatregelen.”

De brief is ondertekend door burgemeester Richard Korteland als voorzitter Economische Zaken namens de Vereniging Drentse Gemeenten en door provinciebestuurder Henk Brink. Werkgeversorganisatie VNO-NCW Noord steunt de brief.

Het bericht Drentse gemeenten sturen brandbrief aan minister voor extra steun aan ondernemers tijdens energiecrisis verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy