Noordelijke provincies krijgen 55 miljoen euro om stikstofuitstoot te verminderen

De provincies Drenthe, Groningen en Friesland krijgen van het kabinet 55,2 miljoen euro om de stikstofuitstoot te verminderen.

Vanaf het voorjaar van volgend jaar kunnen melkveehouders subsidie aanvragen bij de provincie voor het treffen van maatregelen op hun bedrijf. Het kan bijvoorbeeld gaan om de weidegang te stimuleren, het uitrijden van mest met water of de stalvloeren schoner houden van mest.

Alle 4000 melkveehouders in Fryslân, Groningen en Drenthe kunnen gebruik van de subsidie maken. De verwachting is dat de stikstofuitstoot met 20 procent teruggebracht kan worden door deze maatregelen. Op de bedrijven worden ook de resultaten van de maatregelen gemeten, zodat gezien wordt wat een maatregel doet en welke verbeteringen er eventueel nodig zijn.

‘Goed nieuws’

Henk Jumelet, de provinciebestuurder van Drenthe die over stikstof gaat, noemt het bedrag “goed nieuws”. “We kunnen de melkveehouders dan ondersteunen in het nemen van maatregelen om de stikstofuitstoot te verminderen. Hoe meer we nu al aan stikstofreductie bereiken, hoe minder groot de opgave in de nabije toekomst is.”

Het bedrag is voor de komende twee jaar beschikbaar. Over verlenging daarna worden nadere afspraken gemaakt worden tussen Rijk en provincies.

Het bericht Noordelijke provincies krijgen 55 miljoen euro om stikstofuitstoot te verminderen verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy