Meppel loopt regenboogsubsidie subsidie mis: ‘We zijn een zelfverklaarde regenbooggemeente’

De gemeente Meppel grijpt naast een miljoen euro van het ministerie voor het zijn van een regenbooggemeente. Anouk de Vlieg, fractievoorzitter van GroenLinks en lid van de regenboogwerkgroep legt uit hoe dat kan: “Wij zijn een zelfverklaarde regenbooggemeente.”

Robbert Dijkgraaf, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maakte onlangs bekend dat de 56 Nederlandse regenboogsteden jaarlijks 1,24 miljoen euro krijgen. Dat geld krijgen ze om de komende vier jaar in te zetten voor de veiligheid, weerbaarheid en verdere sociale acceptatie van lhbtiq+-inwoners. Maar Meppel krijgt geen geld.

De regenboogvlag hing aan de Meppeler toren en bij het stadhuis. Bij (sport)verenigingen werden regenboogpaden geschilderd. Er werden regenbooghits gespeeld vanuit de Meppeler Toren. En er was de hele week een gedichtenwedstrijd. Het waren een paar activiteiten tijdens de regenboogweek in Meppel, die van 10 tot en met 16 oktober werd gehouden.

Werkgroep

Sinds vorig jaar kent Meppel een regenboogwerkgroep. Dit moet extra uitdragen dat Meppel een regenbooggemeente is. De gemeente vindt namelijk dat iedereen zichzelf moet kunnen zijn. En de gemeente is dan ook betrokken bij deze werkgroep.

Lees ook:
Regenboogwerkgroep is nieuw in Meppel: ‘Dat er nog meer acceptatie en kennis komt’

“Er is werk aan de winkel voordat in Meppel iedereen zichzelf kan zijn”, zegt De Vlieg. Ze komt met een paar voorbeelden uit Meppel. “Er is een school waar sommige leerlingen de regenboogtrap vermijden, omdat het gebruik ervan gay zou zijn. Een sportclub die homofobie een halt wil toeroepen, weet niet goed hoe ze dit moet aanpakken. En er is een groep inwoners die een feestje wilde vieren in de stad, maar vanwege rotopmerkingen eerder zijn vertrokken dan gehoopt.”

Inzet

Ze is dan ook blij dat Meppel al heel wat jaren een regenbooggemeente is. “De gemeente en de gemeenteraad realiseert zich ook dat er werk aan de winkel is.” Het leek dan ook goed nieuws, dat er 1,24 miljoen komt voor regenbooggemeenten. “Fantastisch nieuws, maar helaas niet voor Meppel”, reageert ze. Het geld gaat namelijk alleen naar erkende regenbooggemeenten.

“Dat zijn wij op dit moment niet. Wij zijn een zelfverklaarde regenbooggemeente. Hierdoor lijkt dit geld ondanks inzet van gemeente, scholen, inwoners, werkgroepen, verenigingen aan ons voorbij te gaan.”

Weinig kans op het geld

In de hoop alsnog die miljoenen binnen te halen, kijkt ze naar wethouder Jeannet Bos. Samen met de VVD en D66 vraagt GroenLinks of de gemeente op korte termijn het ministerie wil verzoeken om ook Meppel aan te merken als erkende regenbooggemeente. “Natuurlijk zijn wij als gemeente van harte bereid die aanvraag te doen”, reageert Bos (wethouder namens D66).

Maar de kans dat Meppel alsnog het geld gaat krijgen, is vrijwel nihil, denkt Bos. De regeling is namelijk alleen bestemd voor gemeenten in de G-50. Dat zijn de 50 grootste gemeenten van Nederland. Daar valt Meppel niet onder. “Hoe graag wij het ook zouden willen. We kunnen die aanmelding doen, maar we gaan geen geld binnenhalen”, concludeert Bos.

Het bericht Meppel loopt regenboogsubsidie subsidie mis: ‘We zijn een zelfverklaarde regenbooggemeente’ verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy