Provincie wil NICE 750.000 euro subsidie geven voor nieuw project

De provincie wil 750.000 euro subsidie geven aan het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE), dat in de Gasfabriek in Meppel is gevestigd. Met dit geld kunnen de activiteiten van NICE voor de periode van 2023 tot en met 2025 worden doorgezet.

Het gaat om het project NICE MOVES. Dat heeft als doel Drentse mkb-bedrijven te ondersteunen bij het uitwerken van hun circulaire plannen, initiatieven te ontwikkelen die leiden tot een vergroting van de vraag naar circulaire producten en studenten op te leiden tot jonge professionals in de circulaire economie.

“De ontwikkeling naar een circulaire economie is een noodzakelijke en uitdagende opgave die kansen biedt voor het Drentse bedrijfsleven”, benadrukt provinciebestuurder Henk Brink.

Honderden studenten

Sinds de oprichting in 2019 heeft NICE onder de noemer NICE Matters gewerkt aan diverse circulaire vraagstukken van overheden, kennisinstellingen en ondernemers. Er zijn bijna 80 Drentse mkb-bedrijven betrokken geweest bij 21 innovatietrajecten. Samen met 265 andere bedrijven en meer dan 300 mbo-, hbo-, en wo-studenten is gewerkt aan innovaties die de circulaire economie in Drenthe stimuleren.

De initiatieven van NICE hebben naar verwachting tot zo’n 60 miljoen euro aan vervolginvesteringen geleid in de Drentse markt. Dat gebeurt onder meer in het bouwen van circulaire woningen. Zo zijn er in de Nieuwveense Landen vijftien circulaire woningen gebouwd.

Ogterop

NICE helpt ook mee met de verbouwing van schouwburg Ogterop. De expertise van NICE komt van pas om de schouwburg circulair te verbouwen. Circulariteit is een speerpunt van de hele renovatie van Ogterop. Het gebouw moet zichzelf zoveel mogelijk gaan voorzien en zo min mogelijk aan vormen van afval bijdragen.

“We gaan maar liefst 40 procent van het materiaal hergebruiken dat komt uit de sloop van Ogterop en andere projecten uit de regio”, meldt NICE. “Daarnaast is het uitgangspunt dat 40 procent van de toegepaste materialen hernieuwbaar is met een minimale milieu-impact.”

Tweede subsidie

NICE heeft ook bij het Samenwerkingsverband Noord-Nederland een subsidie-aanvraag gedaan. De subsidie van de provincie gaat alleen door als dit het Samenwerkingsverband Noord-Nederland groen licht geeft. Daar besluit de organisatie in december over.

Het bericht Provincie wil NICE 750.000 euro subsidie geven voor nieuw project verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy