Buitenbad van Hesselingen sluit vanwege sterk stijgende energieprijzen

Bad Hesselingen sluit vanaf maandag 31 oktober het buitenbad vanwege de energieprijzen. “De sterk stijgende energieprijzen raken ons fors en we worden genoodzaakt om daar nu ook maatregelen voor te treffen die jullie als bezoekers helaas gaan raken”, zegt directeur Edwin Koelink.

De kosten voor elektriciteit zijn voor Bad Hesselingen met bijna 200 procent gestegen, ondanks dat het zwembad meer dan 500 zonnepanelen op het dak heeft liggen. Toch had de stijging nog hoger kunnen liggen voor het zwembad. “We hebben echter een belangrijke life-line met Xella”, vertelt Koelink.

Xella is een producent van gasbetonblokken, dat vlakbij Bad Hesselingen zit. Het is bekend van Ytong. De restwarmte van het bedrijf gebruikt Hesselingen echter weer. En dat gebeurt nu al bijna 30 jaar. “Met de restwarmte van Xella zijn wij in staat om het zwembad grotendeels te verwarmen.”

Verhoging tarief

Maar desalniettemin is dat genoeg om de stijging van de energiekosten op te vangen. Koelink zegt dat er meer maatregelen genomen moeten worden. “Daar staat tegenover dat wij onze tarieven per januari 2023 nauwelijks zullen gaan verhogen.” Maar de volledige rekening van de energiecrisis wil hij niet bij de bezoekers leggen.

“We beseffen ons erg goed dat een dag zwembad een hele welkome afleiding is voor velen en willen dan ook voor iedereen dat lichtpuntje blijven. In deze onzekere tijden van crisis, inflatie en zorgen over bestedingen, willen we voor onze bezoekers betaalbaar en toegankelijk blijven. We voelen daarin een maatschappelijke opdracht en zullen die dan ook gaan uitvoeren.”

Onderhoud

Niet alleen de energierekening stijgt, ook de rekening voor het onderhoud stijgt. En dat komt omdat het bad verouderd is. Het geld dat binnenkomt van beoekers weegt niet meer op tegen de toenemende onderhoudskosten en noodzakelijke investeringen. De laatste grote renovatie dateert van 1993. Het zwembad zelf dateert van 1968.

Zo is de warmteleiding tussen Xella en Hesselingen regelmatig lek. De kosten om dat te repareren lopen flink op. Tussen de 3,5 en 4 ton.

Nieuwbouw

Een oplossing is nieuwbouw. Maar dat duurt misschien nog wel tot 2030. Andere opties zijn een grote renovatie of ‘vernieuwbouw’. Koelink: “Bij vernieuwbouw laat je de voorzieningen grotendeels intact, maar zet je bijvoorbeeld een compleet nieuw dak op de voorziening.”

De voorkeur van Hesselingen is nieuwbouw, al hangt daar wel een verwacht prijskaartje van 15 miljoen euro aan. De andere mogelijkheden worden geschat op 8 miljoen euro.

En ondertussen wijst Koelink erop dat op de huidige locatie er weinig meer te verduurzamen valt. Zo is er al energiezuinige waterbehandeling en is er overal ledverlichting. Hij concludeert dan ook: “Er zijn nauwelijks meer onderdelen in het zwembad waar verduurzaming nog voor loont.”

Het bericht Buitenbad van Hesselingen sluit vanwege sterk stijgende energieprijzen verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy