Meppel telt grootste stijging woninginbraken van heel Nederland: van 9 naar 90 inbraken

“De stijging was postcorona wel verwacht. Maar het verklaart niet waarom Meppel er bovenuit springt”, reageert Richard Korteland op de flinke stijging van woninginbraken in de gemeente Meppel dit jaar.

Tot en met september is er 90 keer ingebroken dit jaar. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 9 keer. Dat is een stijging van 900 procent. Dat is de grootste stijging van heel Nederland. De gemeente Montfoort volgt met een stijging van 500 procent, daar is het aantal woninginbraken van 2 naar 12 gestegen.

Lees ook:
Flinke stijging in aantal woninginbraken afgelopen half jaar: ruim 600 procent

Heel vorig jaar werd er in Meppel 26 keer ingebroken. Dat betekent dat er dusver in 2023 een stijging is van 246 procent, vergeleken met vorig jaar. En ook dat is de grootste stijging van heel Nederland. In vier andere gemeenten is er sprake van een verdubbeling of meer dan verdubbeling van de woninginbraken, waarbij het alleen in de gemeente Hillegom gaat om meer dan 10 inbraken.

Lokale daders

“We hebben Meppelers op het oog, die dit doen”, zegt Korteland. Hij reageert daarmee ook op geruchten op sociale media, waar groepen mensen worden aangewezen als dader. “Niet-Meppelers zijn niet in beeld. En als dat wel zo zou zijn, dan komt er een einde aan alles. Ook het verblijf in dit land. Dat is volstrekt zinloos om op die toeren gaan.”

Het gaat om meerdere daders, zo blijkt uit sporenonderzoek van de politie. “Bij de meeste inbraken hebben wij de indicatie dat we te maken hebben met lokale daders”, vult de burgemeester aan.

Koedijkslanden

De meeste inbraken vinden tot dusver plaats in de Koedijkslanden. Daar hebben inbrekers tot en met september dit jaar 31 keer toegeslagen. Het centrum volgt met 24 inbraken en in de Oosterboer is het 21 raak geweest.

Aantal woninginbraken dit jaar per wijk.

De meeste inbraken in de Koedijkslanden vinden plaats in de Schildersbuurt, waar tot dusver 12 inbraken zijn gepleegd. In het centrum is de Koninginnebuurt de hotspot, met 15 inbraken tot en met september.

Hoge prioriteit

Korteland: “De inbraken in Meppel zijn hoog geprioriteerd bij de politie. Bij iedere inbraak of poging ertoe komt de forensische opsporing ter plaatse om sporen veilig te stellen. Verder zijn er extra surveillances van de politie. Er zijn diverse interventies gepleegd op specifieke personen en mogelijke verdachten. Die maatregelen hebben tot nu toe nog niet geleid tot een aanhouding.”

Zodra er in een straat is ingebroken, krijgen omwonenden een brief. Daarin staat dat ze goed moeten opletten. “Omdat we weten dat inbrekers nog wel eens willen terugkeren voor een nieuwe klus.”

Het bericht Meppel telt grootste stijging woninginbraken van heel Nederland: van 9 naar 90 inbraken verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy