Puppet International viert jubileum met meer dan 250 voorstellingen op 25 locaties

Meer dan 250 voorstellingen. Ruim 45 makers uit binnen- en buitenland. En meer dan 25 locaties door heel Meppel. Zo viert Puppet International haar vijftiende editie.

Van 19 tot en met 23 oktober is het tweejaarlijkse festival voor poppen- en objecttheater van de Benelux weer in Meppel. Volgens de organisatie is het hoogtepunt van het festival de voorstelling ‘Dimanche’, van de Belgische gezelschappen Cie Focus & Chailwaté. “Die laten een indrukwekkende mix van mime, beeldend theater, theatrale effecten en video laten zien”, meldt de organisatie. “‘Dimanche’ is niet alleen dolkomisch, maar ook een ecologisch statement: we zien een mensheid die volledig naast de chaos van klimaatverandering leeft, bijna op het absurde af.”

Andere hoogtepunten zijn volgens Puppet het gerenommeerde Franse gezelschap La Pendue en meesterpoppenspeler Javier Aranda uit Spanje. Hij komt met zijn prijswinnende voorstelling ‘Vida’ naar Meppel, een tour de force van handpoppenspel.

Meppeler Toren gaat dansen

Op vrijdag 21 oktober vindt er tweemaal een bijzonder spektakel plaats op het Kerkplein. Dan gaat de Meppeler Toren dansen. Door middel van projecties van Studio de Maan, van Martin Boverhof, komt de toren tot leven. De projecties zijn gemaakt door in samenwerking met kinderen en jongeren uit Meppel. De illustraties komen van Meppeler kinderen, en voor de choreografieën werd de samenwerking gezocht met Scala Centrum voor de Kunsten. De dansen van vakdocent Claudia Damman werden verbeeld door getalenteerde Scalaleerlingen. Hun bewegingen zijn verwerkt tot een magisch kleurenpalet dat de toren doet dansen.

De lichtvoorstelling is om 19.30 uur en om 20.30 uur. Deze is gratis te bezichtigen.

Andere festivals zijn aanwezig

Puppet International wil een springplank zijn voor Nederlandse makers om tours door Europa te krijgen. Organisatoren van andere festivals uit heel Europa zijn dan ook aanwezig om nieuwe voorstellingen te ontdekken. Zo spelen tien jonge makers uit Nederland en Duitsland in mini-theatertjes hun nieuwe werk. Nederlandse makers die al wat langer bezig zijn, maar nog wel een opstapje naar de Europese festivals kunnen gebruiken, presenteren zichzelf onder de noemer ‘Discover the Dutch’.

Behalve voorstellingen zijn er ook masterclasses en workshops, en worden er lezingen gegeven of zijn er filmvertoningen en exposities te zien. Verder heeft het festival een belangrijke netwerkfunctie: programmeurs van collegafestivals reizen af naar Meppel om voorstellingen te scouten voor hun eigen festival. Puppet International houdt dan ook een netwerkbijeenkomst om deze nieuwe samenwerkingen te stimuleren.

Filmhuis

Op dinsdag 18 oktober presenteert Filmhuis Meppel in samenwerking met Puppet International een film die gemaakt is door en met poppenspelers. Het is de Braziliaanse film ‘O Bem Aventurado’. Het is de eerste film van regisseur Tulio Viaro en werd gemaakt in samenwerking met onder meer de Nederlands-Braziliaanse poppenmakers en -spelers Duda Paiva en André Mello.

Het volledige programma is te bekijken op www.puppetinternational.nl.

Het bericht Puppet International viert jubileum met meer dan 250 voorstellingen op 25 locaties verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy