Mariakerk in Meppel bestaat 600 jaar, en dat wordt gevierd met festival

Het is dit jaar 600 jaar geleden dat Meppel toestemming kreeg een eigen parochie te stichten en dus een eigen kerk te bouwen. Daarnaast is het ook nog eens 300 jaar geleden dat er een orgel kwam in de Grote of Mariakerk. Dat wordt gevierd met een festival tot en met 9 oktober.

Naam van het festival: festival Mariakerk Meppel speelt. De voortrekkers van het festival zijn Mannes Hofsink en Fenna van der Weide. Aanvankelijk dachten ze met een dag vol activiteiten te kunnen volstaan, maar eenmaal aan een het organiseren buitelden de ideeën over elkaar en groeide het festival uit van één naar drie, en van drie naar vijf dagen. Opzet bij de programmering is steeds geweest: de kerk zoveel mogelijk openstellen voor alle bewoners van Meppel en de regio.

Wedstrijd

Zo is er zaterdag 8 oktober om 16.00 uur een wedstrijd. Stadsbeiaardier Mannes Hofsink speelt dan een half uur lang tien bekende melodieën op het carillon van de kerk. Wie de meeste melodieën én hun zanger of band goed geraden heeft ontvangt een prijs: een ticket voor Puppet International of een pakket van Bakkerij Nijstad.

Op het Kerkplein worden die middag wedstrijdformulieren uitgedeeld. Deelname is gratis.

Wandeling

Diezelfde dag is het ook mogelijk om een stadswandeling te maken met stadsomroeper en stadsgids Jan Vos. Hij kan veel van vragen over de geschiedenis van de Grote of Mariakerk en haar orgel beantwoorden.

De wandeling begint op het Kerkplein voor de kerk. De wandeling is gratis, de groep bestaat uit maximaal 20 personen. Er is een wandeling om 11.00 uur, 13.00 uur en de wandeling om 15.00 uur is in Meppels dialect.

Toren klimmen

Iedere dag is het mogelijk om de toren te beklimmen. Het kost wel de nodige inspanning. Zo heeft de smalle stenen wenteltrap maar liefst 147 treden. Maar het uitzicht vanaf de 45 meter hoge toren over Meppel is het zeker waard.

Het volledige programma, inclusief alle optredens, is te vinden op de website van het festival.

Het bericht Mariakerk in Meppel bestaat 600 jaar, en dat wordt gevierd met festival verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy