‘Ik denk dat Noorderboog en Isala de meest perfecte poli hebben voor mensen met geheugenproblemen’

Noorderboog en Isala gaan op een andere manier samenwerken op de geheugenpoli. Na een verwijzing van de huisarts, hoeven patiënten daardoor slechts een keer naar de poli te komen in Zwolle, Meppel of Steenwijk. Daar worden alle afspraken en onderzoeken op dezelfde dag uitgevoerd.

“Ik denk dat wij dankzij het bundelen van de ervaring van Noorderboog en Isala de meest perfecte poli hebben voor mensen met geheugenproblemen”, vertelt Wanda Rietkerk, specialist ouderengeneeskunde bij Noorderboog. Na de onderzoeken en afspraken krijgen patiënten binnen twee weken de uitslagen te horen.

“Patiënten die door de huisarts worden doorverwezen, hoeven niet allemaal dezelfde zorgverleners te zien. De relatief jongere patiënt heeft bijvoorbeeld een afspraak met een neuroloog, om andere aandoeningen uit te kunnen sluiten”, legt Rietkerk uit. “Patiënten van wie de vraag vooral uit de omgeving komt, zien alleen de arts ouderengeneeskunde en een verpleegkundige. Door op deze manier naar onze patiënten te kijken, is het mogelijk om snel duidelijkheid te bieden.”

Iemand meenemen

Ze vertelt dat het belangrijk is om iemand mee te nemen naar de geheugenpoli. “Wij hebben altijd het verhaal nodig van de naaste, zoals een partner of van een zoon of dochter, voor welke onderzoeken iemand ook wordt ingepland.” Degene die meekomt wordt ook altijd apart gesproken. “Omdat voor een naaste de geheugenprobleem veel stress en zorgen kunnen geven.”

De geheugenpoli staat voor veel mensen gelijk aan de dementiepoli. Maar dat is helemaal niet zo, vertelt Rietkerk. Ze denkt dat ongeveer de helft van de patiënten geen dementie heeft. “Het voordeel van deze nieuwe polikliniek is dat wij uitgebreid naar alle klachten kijken en bekijken of er ook andere oorzaken voor de problemen zijn, zoals medicatie, levensgebeurtenissen of andere aandoeningen. We houden echt alles tegen het licht.”

Het bericht ‘Ik denk dat Noorderboog en Isala de meest perfecte poli hebben voor mensen met geheugenproblemen’ verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy