Odensehuis opent morgen in de Plataan

Het Odensehuis in Meppel opent morgen de deuren. Een Odensehuis is een vrij inloopcentrum voor en door mensen met geheugenproblemen en beginnende dementie en hun naasten.

Het Odensehuis in Meppel is gevestigd in de Plataan en is iedere maandag en woensdag geopend. “Bezoekers hoeven zich niet vooraf aan te melden. Ze kunnen gewoon in en uit lopen en kunnen gewoon doen wat ze zelf willen”, vertelt coördinator Marja Meppelink. “Dan mag je tussen tien en vier uur gewoon binnenlopen. Moeilijker is het niet.”

Ze somt op wat er onder andere te doen is. “Even de krant lezen of een praatje maken. Er liggen ook wel wat spelletjes, je kunt je eigen puzzelboekje meenemen. Maar dat we zelf geen activiteiten programmeren, dat is misschien wel het mooiste kenmerk van het Odensehuis. De ervaring van andere huizen laat zien dat de mensen zelf genoeg kunnen en willen om er iets moois van te maken.”

Vrijwilligers

Vrijwilligers zijn de basis van het Odensehuis. “Mensen helpen elkaar hier. Daarom past het concept Odensehuis ook zo goed in deze gemeente.” Ze vat het vrijwilligerswerk kort samen: “Er gewoon zijn voor de bezoekers.” De vrijwilligers krijgen wel een scholingsdag van te voren.

Het Odensehuis is eigenlijk voor iedereen, vertelt Meppelink. De primaire doelgroep zijn mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie. Minstens zo belangrijk zijn de mensen om hen heen: familie, vrienden, buren, mantelzorgers. “We ondersteunen en informeren. Dus iedereen mag een verhaal komen vertellen, of informatie ophalen of gewoon even niks. Dat je onderweg met je boodschappen even binnenloopt. Het kan allemaal in een Odensehuis.”

Het bericht Odensehuis opent morgen in de Plataan verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy