Tuin van ziekenhuis in Meppel is verrijkt met komst van 125.000 bijen

In de tuin bij het ziekenhuis van Isala in Meppel zijn drie bijenkasten gezet. Samen zijn ze goed voor 125.000 honingbijen.

Het gaat om bijen van imkers Berto Smit en Jos Erkens. “Op dit moment zijn wij druk bezig om de kasten winterklaar te maken”, vertelt Berto Smit. “Als de temperatuur onder de tien graden daalt, vliegen de bijen niet meer uit. Voor de winter moet er wel genoeg voer in de kasten zijn. Wij vullen de kasten daarom aan met ongeveer vijftien kilo voer. Naast de honing van de bijen zelf, is dat suiker dat de bijen opnemen via suikerwater. Zo komen ze de winter door en kunnen ze in maart of april weer uitvliegen.”

Isala vroeg lokale imkersverenigingen of zij een paar bijenkasten in de tuin van Isala Meppel wilden plaatsen. “De tuin van Isala is daar perfect voor met al die verschillende planten”, aldus Berto. Ook vroeg Isala om af en toe aan de medewerkers een excursie te geven, of een lezing over biodiversiteit te geven aan de medewerkers van Isala. “Daar werken we graag aan mee. Het gaat om het vergroten van het bewustzijn over het belang van een goede biodiversiteit. Het insectenleven is daarbij essentieel. In de tuin rond Isala Meppel is daar al een mooie bijdrage aan geleverd, maar ook in de eigen tuin is veel mogelijk. Het gaat niet alleen om de bijen, maar ook over vlinders, wilde bijen en andere insecten.”

Verhuizing

De bijenkasten werden onlangs geplaatst. Dat gebeurde op een ochtend en op een avond. “Ze vliegen alleen overdag. Dus als je voordat de zon opkomt of na zonsondergang het vlieggat dicht doet, kun je de kasten rustig in de auto zetten en naar hun nieuwe plek verhuizen.”

De bijen zullen daarbij snel wennen aan de nieuwe locatie. Bijen zoeken hun voedsel namelijk maximaal 3 tot 5 kilometer vanuit hun kast. “Als je de kast verplaatst op minimaal twee keer zo’n afstand gaat het prima. Binnen een dag hebben ze de omgeving gescand en vliegen ze gewoon terug naar hun nieuwe woonplek.” Bijzonder is dan juist dat het fout gaat, als de kasten dichterbij worden gezet. “Zou ik de kast verplaatsen naar mijn buurman of zelfs in mijn eigen tuin, dan is het helemaal mis en weten ze de kast niet meer terug te vinden”, verwondert Smit.

Het bericht Tuin van ziekenhuis in Meppel is verrijkt met komst van 125.000 bijen verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!

Generated by Feedzy