Wist je dat… de gemeente jaarlijks geld kwijt is aan het uitschrijven van parkeerboetes? Vorig jaar 169.000 euro

De gemeente Meppel inde vorig jaar voor 34.081 euro aan parkeerboetes. Maar het innen ervan, kostte de gemeente 203.146 euro. Dat betekent dat de gemeente dus zo’n 169.000 euro verlies leed aan het uitschrijven van parkeerboetes.

In totaal schreven boa’s vorig jaar 580 parkeerboetes uit. Door corona werden er begin vorig jaar nog minder controles uitgevoerd. De gemeente ging er dan ook vanuit dat het vorig jaar 48.000 euro aan parkeerboetes zou cashen. Voor de rest van het jaar zijn extra boa’s ingehuurd om te controleren op parkeren. Maar die extra inzet leidt niet tot het verlies.

Kosten

De kosten op parkeerboetes zijn er namelijk ieder jaar. Zo’n 166.000 euro valt hoofdzakelijk toe te schrijven aan de personele kosten van de boa’s en het materieel dat zij gebruiken bij de uitvoering van deze taak. De rest bestaat uit indirecte kosten, zoals ict-kosten of administratiekosten.

Als de parkeerboetes rendabel zouden zijn, zou een parkeerboete vorig jaar bijna 300 euro moeten kosten. Maar dat mag volgens de wet niet. Er zit namelijk een wettelijk maximumbedrag aan parkeerboetes. Dat bedrag is voor dit jaar verhoogd naar 66,50 euro. De gemeente Meppel hanteert het maximumbedrag. Vorig jaar kostte een parkeerboete overigens 65,30 euro.

Goedkoper om te stoppen

Voor een bezuiniging lijkt het dus effectief om te stoppen met het uitschrijven van deze boetes. “Het verschil in kosten en opbrengsten zegt dus niets over het wel of niet ‘rendabel’ zijn van handhaving en dat is ook niet het doel van handhaving”, laat een woordvoerder van de gemeente weten. “Handhaving heeft als doel de leefbaarheid in de gemeente Meppel vergoten.”

Het bericht Wist je dat… de gemeente jaarlijks geld kwijt is aan het uitschrijven van parkeerboetes? Vorig jaar 169.000 euro verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!