Minister Ernst Kuipers: ‘Ziekenhuis in Meppel heeft de beste galblaasoperaties’

De beste galblaasoperaties worden in het ziekenhuis in Meppel uitgevoerd, vindt Ernst Kuipers, de nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Dat zei hij gisteravond in de talkshow BEAU op RTL4.

“In Meppel doen ze heel vaak die operatie. Daar hebben ze een heel team dat er helemaal op ingericht is.” Kuipers zegt het in een discussie over de centralisatie van de zorg. “Wat vaak gedacht wordt bij centralisatie van de zorg, is dat alles naar grote ziekenhuizen in de UMC moet. Dan noem ik heel vaak dit als het voorbeeld. Stel ik moet aan mijn galblaas geopereerd worden, dan ga ik naar het ziekenhuis in Meppel”, licht hij toe.

Kinderhartchirurgie UMCG

De centralisatie van de zorg is een actueel onderwerp. Kuipers zijn voorganger, Hugo de Jonge, wilde gespecialiseerde zorg concentreren binnen twee of drie ziekenhuislocaties. Daarom is bedacht om onder meer de afdeling kinderhartchirurgie in het UMCG in Groningen te sluiten. Dat leidde tot voor commotie. Een petitie tegen dat besluit is inmiddels bijna 250.000 keer ondertekend. De regionale politiek heeft een brandbrief gestuurd naar de minister om de afdeling kinderhartchirurgie in Groningen te behouden. En het UMCG zelf gaat mogelijk naar de rechter om te voorkomen dat de afdeling gesloten wordt.

“Iedere verandering is buitengewoon complex en leidt ook tot veel weerstand”, reageert Kuipers in BEAU. “Dit is een discussie die loopt al twintig jaar. Het gaat om een heel beperkt aantal kinderen met een aangeboren hartafwijking. Dat wordt geopereerd door twaalf chirurgen in Nederland. Die twaalf doen dat op vijf locaties. En op die vijf locaties moeten ze 24/7 paraat staan. Dat gaat niet om één ingreep, maar een scala aan ingrepen. Dat kan je kwalitatief niet volhouden. Zou het dan niet beter zijn om van vijf naar twee centra te gaan?”

Het bericht Minister Ernst Kuipers: ‘Ziekenhuis in Meppel heeft de beste galblaasoperaties’ verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!