Meppel houdt grootschalige opruimactie: 11 eurocent voor iedere foto met opgeruimd zwerfafval

De gemeente Meppel wil 5 april 2022 voor het eerst helemaal zwerfafval vrij zijn. Daarvoor is de gemeente op zoek naar scholen, vrijwilligers, sport- en buurtverenigingen en bedrijven in Meppel en Nijeveen die willen meehelpen op die dag.

“Een schone leefomgeving zorgt ervoor dat je je fijn en prettig voelt”, zegt wethouder Jaap van der Haar. “Met deze actie hopen we de gemeente Meppel in één dag echt zwerfafvalvrij te maken. Een geweldige uitdaging en vooral heel gezellig om met elkaar de handen uit de mouwen te steken. Zo werken we samen aan een schone leefomgeving voor jong en oud. Hopelijk blijft iedereen na deze dag zijn afval op een juiste manier weggooien en werken we zwerfafval voorgoed onze gemeente uit.”

Veel scholen hebben al laten weten mee te willen doen, aan de actie ‘Meppel in één dag schoon’. Meester Sander, een bekende Youtube-leerkracht in Meppel, haakt aan bij de scholen om de kinderen te enthousiasmeren en mee te helpen. Hij roept samen met Sinterklaas scholen op om mee te doen aan deze actie.

Meester Sander en Sinterklaas roepen basisschoolkinderen (groep 6, 7 en 8) op om mee te doen aan de actie ‘Meppel in één dag schoon’.

Op 5 april krijgt iedere school, vereniging of bedrijf een gedeelte van de gemeente Meppel aangewezen om schoon te maken. Deelnemers gebruiken bij het opruimen een app. Wanneer ze van het afval een foto maken en deze uploaden in de app, krijgen ze 0,11 euro per foto.

Afval in water opruimen

Daarnaast zijn er competitie-elementen per groep, klas en scholen onderling. Het ingezamelde bedrag gaat naar een goed doel die deelnemers kunnen aanvinken in de app. Dit kan de eigen school zijn, een lokaal duurzaam initiatief of bijvoorbeeld de Plastic Soup Foundation. Ook op het water zijn er initiatieven om hier de ‘plastic soup’ op te ruimen.

Alle informatie die wordt verzameld in deze app wordt inzichtelijk voor de gemeente. Zo kan de gemeente precies zien in welke straat of buurt veel zwerfafval ligt, wat voor soort rommel er op straat ligt en om hoeveel vierkante meter afval het gaat.

Aanmelden

Scholen, vrijwilligers, sport- en buurtverenigingen en bedrijven in de gemeente Meppel kunnen zich aanmelden door een mail te sturen naar postbus@meppel.nl met als onderwerp ‘Meppel in één dag schoon’. Belangrijk is het om aan te geven hoeveel personen willen meedoen.

De actie wordt mogelijk gemaakt door de gemeente Meppel, de Rubbiz Foundation en Rijkswaterstaat.

Het bericht Meppel houdt grootschalige opruimactie: 11 eurocent voor iedere foto met opgeruimd zwerfafval verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!