Isala test duurzame gips bij polsbreuken: van hout

Twee kliko’s vol met gipsafval. Dat is wat er bij de gipskamers van Isala in Meppel en Zwolle dagelijks wordt weggegooid aan gips. Aan gips dat niet afbreekbaar is.

Gipsverbandmeesters Elsko Vegter en Sjoerd de Jong dachten dat dat wel anders kon. Ze gingen op zoek en kwamen bij een Fins bedrijf terecht dat Woodcast maakt. Dat is samengeperst hout met biologisch afbreekbare thermoplast. Nadat het even op een warmteplaat heeft gelegen, is het klaar voor gebruik.

Sjoerd de Jong: “Het is gemaakt van populierenhout. Dat groeit heel snel en het bedrijf in Finland heeft daarvoor eigen bossen. In de Scandinavische landen wordt deze manier van gipsen al veel vaker toegepast en ook in Duitsland en Zwitserland. In Nederland zijn wij één van de enige ziekenhuizen die hier ervaring mee opdoen.”

Mee naar huis

Dus krijgen patiënten met een polsbreuk bij Isala nu ander gips. Normaal krijgen ze altijd bij de spoedeisende hulp eerst een spalk van zwaar mineraal gips. Na ongeveer een week volgt een bezoek aan de gipskamer waar een nieuw lichter polyester gips om de pols wordt gedaan. De spalk gaat de kliko in, net als het vaste gips nadat de breuk is genezen.

Patiënten die nu met de ‘houten spalk’ naar de gipskamer komen, kunnen vaak na controle weer met dezelfde spalk naar huis. “Wij kunnen hem verstevigen met hetzelfde materiaal of met andere verbandmiddelen. Soms is een breukje zo klein dat het handig is dat je hem even af kunt doen, je hand kunt oefenen en daarna de spalk weer terug doet.”

Kleuren en naam

Net als gewoon gips kan ook op dit gips gewoon de naam gezet worden. “Daarnaast is het ook in leuke kleuren te verkrijgen. Wij hebben die nog niet.” Het is dan ook nog een proef van Isala. “Je zou dit formaat ook nog kunnen gebruiken voor het zetten van andere pols- of handletsels. Voor been- en voetfracturen zijn er grotere vellen, maar wij willen eerst hier meer mee oefenen.”

Volgens Sjoerd reageren de patiënten enthousiast. “Vooral als ze het verhaal er achter horen en dat wij dit doen om de afvalstroom te verminderen.”

Bij de spoedeisende hulp van Isala krijgen patiënten nu een spalk van samengeperst hout.

Het bericht Isala test duurzame gips bij polsbreuken: van hout verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!