Cees Bijl, oud-burgemeester van Meppel, koninklijk onderscheiden

Cees Bijl is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Vanwege zijn belangrijke verdiensten voor de samenleving is hij in het provinciehuis in Assen door commissaris van de Koning Jetta Klijnsma koninklijk onderscheiden.

Cees Bijl was van 1998 tot 2001 burgemeester van Meppel. Daarna is hij burgemeester van Emmen geworden en sinds 2016 is hij lid van de Gedeputeerde Staten van Drenthe. In december stopt hij daarmee.

Cees Bijl heeft als gedeputeerde onder meer cultuur, verkeer en vervoer en onderwijs in zijn portefeuille. Zijn bestuursstijl is volgens Klijnsma te karakteriseren als politiek sensitief, pragmatisch en no-nonsense, wat hem tot een geliefd en herkenbaar bestuurder maakt.

De 66-jarige Bijl begon zijn politieke loopbaan eind jaren zeventig als gemeenteraadslid en later als wethouder van Enkhuizen. Vervolgens was hij burgemeester van achtereenvolgens Leeuwarderadeel, Meppel en Emmen. Daarnaast was hij afgelopen jaren vicevoorzitter van PvdA Drenthe.

Verplaatsing dierentuin

In Emmen gaf Bijl leiding aan de ingrijpende verandering van het centrum, met de verplaatsing van de dierentuin en de ontwikkeling van het Raadhuisplein. Als voorzitter van de internationale stuurgroep Koloniën van Weldadigheid haalde hij de werelderfgoedstatus binnen.

Bijl had als gedeputeerde het uitgangspunt dat cultuur voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk moet zijn en blijven. Met het Drents Noodfonds Cultuur hield hij tijdens corona de Drentse culturele basisinfrastructuur in stand.

Erepenning van het Drents Museum

Bijls inspanningen op het gebied van cultuur zijn onder andere voor het Drents Museum erg belangrijk geweest. “Denk aan bijdragen uit de investeringsagenda waarmee ons depot en de Abdijkerk zijn verbouwd, en waardoor onze nieuwe brasserie kon worden gerealiseerd”, vertelt museumdirecteur Harry Tupan. Dit is voor het museum aanleiding om Bijl bij zijn afscheid, bij hoge uitzondering, de Erepenning van het Drents Museum toe te kennen.

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma prijst de verbindende kracht van Bijl en stipt het feit aan dat hij niet op de voorgrond hoeft te staan. “Maar juist die bescheidenheid draagt bij aan zijn ijzersterke profilering als icoon van de Drentse politiek.”

Waarnemend burgemeester

De politieke carrière van Bijl is overigens nog niet ten einde. De komende tijd fungeert hij als waarnemend burgmeester van de gemeente Midden-Drenthe, totdat daar een definitieve opvolger van Mieke Damsma is gevonden.

Het bericht Cees Bijl, oud-burgemeester van Meppel, koninklijk onderscheiden verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!