Leerlingen Dingstede bedenken oplossing om drijfvuil uit gemalen te houden

Technasium-studenten van Dingstede hebben een oplossing bedacht om vuil dat zich ophoopt voor gemalen makkelijk te kunnen verwijderen. Voor het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) hebben ze hiervoor een 3D-model gemaakt.

Het gaat om een automatische krooshekreiniger. “Die haalt automatisch het vuil voor het krooshek weg”, vertellen de leerlingen. Het bestaat uit een plateau die onder water ligt. “Dit plateau gaat langzaam naar boven en schraapt daarmee langs het krooshek. Het vuil wordt vervolgens op een baan gezet en automatisch naar een verzamelplaats op de kant gebracht.”

Het waterschap ziet kansen in de oplossing en neemt het als mogelijkheid mee bij de renovatie van gemaal Paradijssluis in Meppel, waarvoor de voorbereidingen zijn gestart.

De leerlingen van Dingstede moesten met het ontwerp rekening houden met verschillende voorwaarden. De oplossing moest bij de omgeving passen en niet te veel geluid maken. Ook is rekening gehouden met de grootte van de machine en het aanzicht van het gemaal.

Handmatig

Het waterschap houdt de waterstanden op de Drentsche Hoofdvaart met zes gemalen op peil en voorziet daarmee een gebied van ruim 40.000 hectare van water. De gemalen pompen in een droge periode het water vanuit het IJsselmeer richting Assen. Om de pompen in de gemalen te beschermen, ligt er voor ieder gemaal een zogeheten krooshek. Dit hek houdt afval tegen, zoals bladeren, takken en waterplanten.

Als dit vuil niet verwijderd wordt, raken de pompen van de gemalen verstopt en stroomt het water niet goed door. “Dat vuil verwijderen we nu nog met de hand”, zegt waterschapsbestuurder Herman Odink. “In tijden van droogte moeten onze medewerkers meerdere keren per dag naar een gemaal toe om de grote hoeveelheid vuil te verwijderen. Een tijdrovende klus.”

Het bericht Leerlingen Dingstede bedenken oplossing om drijfvuil uit gemalen te houden verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!