Energiecoöperatie Duurzaam Nijeveen en gemeente Meppel gaan samenwerken richting een CO2-neutrale gemeente

De gemeente Meppel en energiecoöperatie Duurzaam Nijeveen werken samen aan een CO2-neutraal Meppel en Nijeveen. Daarvoor hebben de twee partijen een overeenkomst ondertekend.

Duurzaam Nijeveen is al gestart met de inzet van energiecoaches die huishoudens adviseren hoe zij energie kunnen besparen of hun woning kunnen verduurzamen. Daarnaast wordt onderzocht of er een project met elektrische deelauto’s in Nijeveen kan worden gerealiseerd. De gemeente ziet de energiecoöperatie als een belangijk gesprekspartner en schakel naar het dorp voor toekomstige projecten.

De gemeente Meppel wil in 2040 CO2-neutraal zijn. “Een grote opgave die we alleen realiseren als we het samen doen”, zegt wethouder Jaap van der Haar. “Duurzaam Nijeveen speelt daarin een belangrijke rol. De energiecoöperatie heeft een breed netwerk en kent de inwoners van Nijeveen als geen ander.”

Rol als vertegenwoordiger

De energiecoöperatie nam vorig jaar het initiatief om een enquête over de energietransitie gehouden onder de Nijeveense bevolking. Hierin is naar voren gekomen dat de inwoners van Nijeveen voor Duurzaam Nijeveen een rol ziet om op te treden als vertegenwoordiger van het dorp bij de gemeente. “Wij voelen ons daardoor gesterkt”, zegt voorzitter Harry van Dijk. “Duurzaam Nijeveen biedt met de overeenkomst de gemeente bereik en toegang tot de lokale gemeenschap en inzicht in wat er leeft in het dorp. Samen sta je sterker in de grote opgave die we met elkaar hebben. Juist nu is dat belangrijk.”

Wethouder Jaap van der Haar is ook blij met de samenwerking. “De afgelopen jaren heeft de coöperatie al diverse projecten gerealiseerd die konden rekenen op steun in het dorp. Die daadkracht en lokale betrokkenheid hebben we de komende jaren nog hard nodig.”

Het bericht Energiecoöperatie Duurzaam Nijeveen en gemeente Meppel gaan samenwerken richting een CO2-neutrale gemeente verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!