Riolering onder Reestlaan is toe aan vervanging (nadat er in juli een sinkhole ontstond)

Voor de vervanging van de riolering onder de Reestlaan in Meppel, trekt de gemeente 550.000 euro uit. In juli ontstond er op de Reestlaan een sinkhole, vlakbij de brug over de Reest. Die sinkhole ontstond door een lekkage van de riolering.

De weg werd vanwege het gat ruim een week afgesloten, voor reparatie. Nu blijkt uit videoinspecties dat het noodzakelijk is om een gedeelte van riolering onder de straat te vervangen. Dit geldt voor het stuk tussen de brug en de kruising met het Reestplantsoen. Voor het de riolering tussen de kruising en de rotonde met Randweg is alleen wat renovatie nodig.

Gas

Het vuilwater uit de wijk Ezinge wordt in de bewuste put in de Reestlaan gepompt. Vanwege de eerdere schade aan de riolering komt er bij dit proces een bepaalde gas vrij dat beton aantast. Daardoor worden ook de rioolbuizen aangetast.

Om dit voortaan te voorkomen, laat de gemeente de buizen en de putten vervangen met kunststof buizen en putten. Kunststof kan namelijk niet aangetast worden door het gas. Dit kost de gemeente zo’n 505.000 euro.

In de riolering tussen de kruising met het Reestplantsoen en de rotonde met de Randweg wordt in de riolering een extra buis aangebracht. Omdat hier de riolering niet voor opengebroken hoeft te worden, scheelt dit in de kosten. Dit kost namelijk 45.000 euro.

Onder voetpad is beter

Om de overlast voor het verkeer, ook bij een calamiteit, te minimaliseren zou het beter zijn geweest om het riool in de groenstrook naast de weg te leggen. Dat kan echter niet omdat daar kabels en leidingen liggen, waaronder een middenspanningskabel. Daarnaast betekent deze optie dat het ten koste gaat van enkele bomen. Daarom blijft het riool onder de weg.

Met de twee maatregelen wordt de levensduur van de riolering nagenoeg gelijk getrokken.

De werkzaamheden beginnen in het eerste kwartaal van volgend jaar.

Het bericht Riolering onder Reestlaan is toe aan vervanging (nadat er in juli een sinkhole ontstond) verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!