Kap van molen Sterrenberg in Nijeveen gehaald

De kap van molen Sterrenberg in Nijeveen is eraf. Het is het begin van een flinke renovatie.

De molenkamp, het gedeelte waar de wieken aan zitten, is verzakt. Dat wordt samen met met draagconstructie hersteld. De verwachting is dat in april de kap terug op de molen is.

Tijdens de renovatie blijft de winkel in de molen geopend.

Geschiedenis

De molen is in 1977 door prins Claus heropend, tijdens het 500-jarig bestaan van Nijeveen. Het is de enige molen in Nijeveen. Tot in de jaren dertig stond er nog wel een molen aan de Molensteeg, maar die is gesloopt.

De naam van de molen is afkomstig van de oorspronkelijke eigenaar. De molen dateert namelijk eigenlijk uit 1786, en was toen in het bezit van de familie Sterrenberg. De molen is gebouwd in Duitsland.

Nijeveen kocht de molen

Daar kwam de molen in verval en stond de molen eigenlijk klaar voor sloop. In de jaren zeventig was een ambtenaar van de voormalige gemeente Nijeveen op bezoek in het Duitse Weener, de plaats waar de molen stond. Hij raakte in gesprek met de familie Sterrenberg, die de molen wel wilde verkopen. De molen is uiteindelijk verkocht voor een symoblisch bedrag, zolang de molen maar hetzelfde model zou houden.

In 2007 kwam de familie Sterrenberg nog in Nijeveen om een bezoek te brengen aan de molen, tijdens het 30-jarig bestaan van de molen.

Het bericht Kap van molen Sterrenberg in Nijeveen gehaald verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!