Renovatie Korenmolen Sterrenberg in Nijeveen gestart

Nijeveen – Aan de Burgemeester Weimalaan in Nijeveen is de renovatie gestart van Korenmolen Sterrenberg. De molenkap, het deel waaraan de wieken zijn bevestigd, is verzakt. Op donderdag 4 november wordt de kap van de molen gehesen, zodat de draagconstructie en de kap kunnen worden hersteld.

In 2018 werd geconstateerd dat de linker voorkant van de molenkap naar beneden hangt. Dat is aanleiding om de staat van de kap nader te onderzoeken. Uit 3D-laserscans blijkt dat de draagconstructie van de molenkap niet meer voldoet. Hoewel er geen direct gevaar is voor de omgeving, moet de verzakking wel snel worden hersteld. Daarvoor is het nodig om de molenkap te verwijderen. De kap wordt daarna gedemonteerd en gerepareerd in een werkplaats. Daar worden ook het rietdek en de roeden van de kap onderzocht en – als het nodig is – hersteld.

Molenwinkel blijft open

De werkzaamheden nemen enkele maanden in beslag. Naar verwachting wordt de kap in april teruggeplaatst. De kosten bedragen zo’n € 200.000,-. Gemeente Meppel is eigenaar van de molen en bekostigt de renovatie. De restauratiewerkzaamheden worden uitgevoerd door Wieringa Molenbouwadvies en Vaags Molenwerken. De molenaars van Sterrenberg reviseren zelf de windroos. Tijdens de werkzaamheden blijft de molenwinkel open.

Molen De Sterrenberg

Korenmolen Sterrenberg in Nijeveen is oorspronkelijk gebouwd in het Duitse Weener en dateert uit 1786. De molen was daar in het bezit van de familie Sterrenberg. Door modernisering van het maalbedrijf werd de windaandrijving overbodig en kwam de molen in verval. De molen werd gekocht door de gemeente Nijeveen voor een symbolisch bedrag. In 1977 werd de molen afgebroken en verhuisd naar Nijeveen, waar deze weer werd opgebouwd. Daarbij werd de achtkant van de molen geheel gerestaureerd en op 13 januari 1977 samen met de kap op de nieuw gemetselde onderbouw geplaatst.

Uniek aan molen Sterrenberg is de zelfkruiing: een windroos achter op de kap houdt het wiekenkruis automatisch op de wind. Het gevlucht hoeft daardoor niet door de molenaar op de wind gezet te worden. Sterrenberg is nog de enige molen in Nederland met zelfkruiing en is aangemerkt als Rijksmonument.

Het bericht Renovatie Korenmolen Sterrenberg in Nijeveen gestart verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!