Urgenda ontmoet Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie in Meppel

Meppel – Urgenda loopt op 11 oktober tijdens de Climate Miles van Hoogeveen naar Meppel. NICE start en sluit die wandeldag van Urgenda vanuit twee Drentse hotspots van circulariteit. Start van die dag is bij het Alfa-college in Hoogeveen. Het vorige week geopende verbouwde schoolgebouw van het Alfa College is met recht een schoolvoorbeeld van circulair bouwen.

Aan het eind van de wandelroute worden ze ontvangen door NICE in hun innovatielab in de Gasfabriek Meppel. Een proeverij van regionaal en duurzaam geproduceerde voedingsproducten uit het NICE netwerk zal hen helpen versterken na de lange wandeling. Deze dag versterkt ook onze gedeelde missie, de transitie versnellen. Het thema van de Climate Miles: ‘Let’s accelarate!’

Circulair bouwen

Het Alfa-college te Hoogeveen heeft haar schoolgebouwen de afgelopen jaren grootschalig en circulair getransformeerd: sloop, renovatie en nieuwbouw. Het pilotproject genaamd ‘VOLTA2020’ is met recht een schoolvoorbeeld van circulair bouwen. Van aanbesteding tot ontwerp, van realisatie tot beheer is circulariteit als ambitie gesteld.

In het HOE dat te doen en waar te maken heeft NICE vanaf mei 2017 het Alfa-college en de betrokken bouwpartijen ‘eerste hulp’ geboden. Met het formuleren van circulaire criteria, opstellen van een materialenpaspoort, uitvoeren van een grondstofstroomanalyse en vastleggen van de geleerde lessen. Jong talent van MBO en HBO hebben daarin doorlopend binnen dit ‘living lab’ samengewerkt: meer dan 70 in totaal. Uit deze innovatie omgeving is ook nog eens nieuw onderwijs ontwikkeld dat nu deel is van het curriculum op het Alfa-college. Over impact maken gesproken.

Op 30 september was de feestelijke opening van het circulair getransformeerde gebouw in bijzijn van Thomas Rau die in 2016 aan de wieg stond van dit circulaire avontuur. Op uitnodiging van het bestuur van het Alfa-college heeft hij de bakens voor hen weer verder verzet. NICE zet daarin haar rol als partner in verandering voor het Alfa-college verder voort.

Circulair voedselsysteem

Met goed eten de wereld veranderen is een van de innovatietrajecten waar NICE aan werkt. Het pilotproject ‘Korte Ketens’ geeft hier handen en voeten aan, of beter gezegd, biedt de voedingsbodem voor een ander voedselsysteem. Veel voedselproducenten zitten klem in een systeem waarin zij aan een hele lijst eisen moeten voldoen die lokale, kleinschalige, circulaire voedselproductie in de weg staan. Voedselproducenten, supermarkten en consumenten houden elkaar op deze manier in een houdgreep. Met het model van de korte voedselketen stappen we hieruit door het eigenaarschap van de producten weer bij de producenten te leggen. En zo ook ruimte te maken voor een landschapstransformatie die meervoudige waarde creëert: ecologisch, sociaal en economisch.

‘Wat we dan gaan eten tonen we samen met onze partners op 11 oktober in een NICE proeverij in de Gasfabriek Meppel. Zo maken we kennis met nieuwe boekweitproducten die we samen met John Mensink en met MBO-studenten van TERRA hebben ontwikkeld. Laten we het ons dankzij de Gebiedscoöperatie Zuidwest-Drenthe goed smaken met een gezonde dosis Dubbel Drents. En brengen we het op smaak met een vleugje Aardbeienbalsamico van de Makkertuin uit Frederiksoord.’

Over The Climate Miles

Urgenda loopt naar Glasgow, waar de klimaatconferentie COP26 van de Verenigde Naties plaatsvindt. Deze editie is cruciaal, omdat we inmiddels nog maar 9 jaar hebben om de opwarming van onze aarde onder de 1,5 graden te houden en onze uitstoot naar netto nul te brengen. We kunnen ontwrichtende klimaatverandering nog grotendeels voorkomen, de oplossingen zijn er al. Maar dan moeten we nú versnellen en opschalen. Met The Climate Miles trekt Urgenda aan de alarmbel én laat zien: Het kan als je het wilt! Let’s accelerate!

NICE

Samen met jong talent en innoverende bedrijven werkt NICE doorlopend aan het versnellen van de transitie naar een circulaire economie. Het actuele projectportfolio van NICE is te vinden op de website www.wearenice.org.

Het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie biedt bedrijven ‘eerste hulp’ bij de transformatie naar een circulaire onderneming met een innovatietraject op maat. NICE zet daarvoor een team op met verschillende vakdisciplines die nodig zijn voor het helpen oplossen van de vraagstukken. En hoe doen we dat dan? Vooral door te doen. In het praktisch doen leren we met elkaar wat de omslag naar een circulaire economie vraagt. #wearenice

Het bericht Urgenda ontmoet Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie in Meppel verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!