Exposities Oud Meppel over kalkovens en marechaussee

Meppel – Oud Meppel heeft vanaf 7 oktober twee nieuwe exposities aan de Sluisgracht. De twee thema’s waar het om gaat, zijn ‘De Kalkovens (een industrieel monument)’ en ‘De marechaussee te Meppel’. De exposities zijn tot en met 24 december te bezichtigen op donderdag-, vrijdag-, zaterdagmiddag van 13:00 uur tot 16:30 uur.
De kalkovens van wel eer hebben een belangrijke industriële bijdrage geleverd voor Meppel en omstreken. Wat begon als een bedrijfje voor bouwmaterialen groeide uit tot een essentieel product, schelpkalk voor de bouw.
Voor de oorlog werd de productie al minder en in de jaren zestig viel het stil. Een ondernemende horecaondernemer zag er wel brood in en verbouwde de hele zaak. Hij integreerde het bijna vervallen monument in zijn plannen om er een restaurant ervan te maken. De moeite waard om een bezoekje te brengen aan Villa Kalkoven.

Marechaussee te Meppel

De gunstige resultaten van de marechaussee bij het optreden in drie Drentse gemeenten, leidde in 1889 er toe dat de vooringenomenheid die vroeger in het noorden tegen de Marechaussee bestond, in waardering voor het Wapen overging.
Vele taken moesten gecombineerd worden met de gemeentelijke politie. Daarnaast was het kazerneleven een soort tehuis voor de gezinnen, privacy was daarom ver te zoeken. De marechaussee heeft vele goede dingen gedaan maar op 2 en 3 oktober 1942 stond men voor een groot dilemma. Bevel uitvoeren of….
Toegangsprijs EUR 1,–  en donateurs gratis toegang. Geen toegangsbeperkingen, reserveren is niet nodig.

Het bericht Exposities Oud Meppel over kalkovens en marechaussee verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!