Maand van de Geschiedenis in Drenthe

Assen – Op 1 oktober start het grootste historische evenement van Nederland: de Maand van de Geschiedenis. Honderden musea, bibliotheken, boekhandels en culturele instellingen organiseren talloze activiteiten rondom het jaarthema Aan het werk. Ook in Drenthe is er van alles te doen.

Van rondleiding tot kinderprogramma, van theatervoorstelling tot lezing en van stadswandeling tot fietstour: met ruim 500 activiteiten is er voor iedereen wat te doen. Een greep uit het programma in Drenthe:

Familiebedrijf
Kees Faber vertelt tijdens de lezing openhartig over het ontstaan en de geschiedenis van zijn familiebedrijf, waarover hij een boek heeft geschreven. Van de ambachtelijke productie van houten botervaten ontwikkelt het bedrijf zich tot een internationale palletproducent. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot.
Assen – Drents Archief – 12 oktober, 20.00-21.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22815/faber-pallets-generatieconflict-in-een-familiebedrijf

Boevenbus
In Veenhuizen verrichtten gedetineerden van oudsher arbeid in gemeenschapsregime. Stap in de Boevenbus en reis mee naar de Eerste Wijk, het oudste en grootste agrarische bedrijf van Nederland. Je krijgt een rondleiding over het terrein en in de bus vertelt gids Kees Timmerman over werken in Veenhuizen, vroeger en nu. En misschien word je zelf ook nog aan het werk gezet!
Veenhuizen – Nationaal Gevangenismuseum – 6 oktober, 12.45-15.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22036/gedetineerden-aan-het-werk-in-veenhuizen

Drentse Geschiedenisquiz
Wat heeft de werkverschaffing te maken met het TT-circuit? Welke Drentse zuivelfabriek bedacht een commercial met zingende koeien? En wie hielden zich vooral bezig met aardappelkrabben? Het zijn vragen die zo maar aan bod kunnen komen bij de Drentse Geschiedenisquiz.
Assen – Drents Archief – 14 oktober, 15.00-16.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22422/wat-weet-jij-van-de-drentse-geschiedenis

Rondje Brink
Iedere zondagochtend in oktober organiseert het Drents Museum een rondje geschiedenis van de Brink. Na een korte inleiding ga je samen met een museumdocent op pad over de Brink in Assen. Wie woonden en werkten er de afgelopen eeuwen achter de gevels van de Brink? Tijdens deze wandeling komt de geschiedenis van Assen tot leven.
Assen – Drents Museum – 3, 10, 17 en 31 oktober, 09.45-11.30 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/drentsmuseum

Blikjes en trommeltjes
Het blikje Buisman koffiearoma, de sigarendoosjes van Hofnar of het trommeltje met Haagse Hopjes, wie kent ze niet? Minder bekend is dat die blikken werden geproduceerd in Hoogeveen. Johann Bisschop vertelt over de bijna honderdjarige geschiedenis van de blikfabriek die in 1925 onder de naam Drenthina werd opgericht.
Assen – Drents Archief – 11 oktober, 15.00-17.00 uur
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/blikjes

Schaapherder
Het houden van schapen was in Drenthe vroeger een bittere noodzaak. De mest van de dieren werd gebruikt om de akkers op de arme zandgronden vruchtbaar te maken. Alleen zo was er voldoende graan om de groeiende bevolking te voeden. Maar het grazen van de grote kuddes had een enorme invloed op het landschap. Schaapherder Neils Tiktak en zijn kudde Schonebeekers beheren de velden rondom Orvelte. Wandelend met de kudde vertelt hij hoe de schapen het Drentse landschap volledig hebben veranderd.
Orvelte – Schapendrift 2 – 22 oktober, 14.00-15.30 uur 
https://www.maandvandegeschiedenis.nl/page/22818/wandel-mee-met-de-kudde-hoe-schapen-het-drentse-landschap-

 

De complete agenda is te bekijken op: www.maandvandegeschiedenis.nl/agenda. Selecteer op Drenthe voor het complete aanbod in deze provincie.

Het bericht Maand van de Geschiedenis in Drenthe verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!