De Markiezin van Drenthe geeft benefietconcert voor vrouwen in Afghanistan

IJhorst/Ruinerwold – De Markiezin van Drenthe geeft in samenwerking met Soroptimistclub De Reestlanden op zaterdagavond 4 september in de kerk in IJhorst een benefietconcert ten behoeve van de vrouwen in Afghanistan.

Wereldwijd zijn er grote zorgen over de toekomst van vrouwen en meisjes in Afghanistan. De leden van Soroptimistclub De Reestlanden komen al jaren op voor de rechten van vrouwen en werken daarbij nauw samen met vrouwenorganisatie UN Women. „UN Women werkt al jaren ter plaatse en is vastberaden om vrouwen en meisjes te blijven helpen en bij te staan door in Afghanistan te blijven en daar hebben ze onze hulp hard voor nodig”, aldus Berthilde de Groot, voorzitter van Soroptimistclub De Reestlanden. „UN Women heeft al 10 jaar een veldkantoor in Afghanistan en dit kantoor blijft operationeel om samen met lokale partners levensreddende hulp te bieden aan Afghaanse vrouwen en meisjes, vooral op dit kritieke moment voor het land”, vult De Groot aan.

Soroptimisten

De drijvende kracht achter de culturele stichting De Markiezin van Drenthe is sopraan Sinje Kiel. Via een Facebookbericht kwam zij in contact met de Soroptimisten en ontstond het idee voor het geven van een benefietconcert. „Ik heb begin van het jaar een mooi, intiem programma samengesteld met steun van het Fonds Podiumkunsten, maar kon het vanwege de coronapandemie nu pas uitvoeren. En terwijl de culturele wereld ontdooit en barst van zomers enthousiasme en post-lockdown-euforie, is de situatie in Afghanistan schrijnend; hoe mooi is het dan om met een benefietconcert een bijdrage te kunnen leveren aan dit goede doel”, aldus een enthousiaste Sinje Kiel.

Het concert vindt plaats in de protestantse kerk in IJhorst en begint om 19.30 uur. Er is plaats voor zo’n 75 bezoekers en reserveren is noodzakelijk in verband met de huidige coronamaatregelen. Op de avond zelf kan bij de ingang, contactloos met pin, een vrijwillige bijdrage gedoneerd worden welke bestemd is voor de vrouwen in Afghanistan.

Wiegeliedjes en nachtliederen

Samen met luitist en gitarist David van Ooijen brengt Sinje het programma Lullabies & Nachtmerries ten gehore. Iedereen kent slaapliedjes- jij, ik, de kinderen in Japan en Turkije, vroeger en nu. Om de overgang van dag naar nacht te verzachten, zingen ouders ten alle tijden van suja suja en ninna nonna. Moeders stem is de eerste die een mens hoort. Zij wenst het beste en vreest het ergste voor haar kind. Het hartstuk van het programma is de bitterzoete Canzonetta Spirituale van Tarquinio Merula (1595-1665), waarin Maria het kindeke Jezus bijzonder wrang in slaap zingt: zijn moeder wiegt hem in haar armen terwijl zij de gruwelijkheden beschrijft die hij later zal moeten ondergaan, tot aan zijn kruisiging.

‘Round Midnight’, waar denken wij dan aan? Hunkerend naar liefde valt geen slaap te vatten en tegen het kind dat niet slapen wil is het een goede truc om te zingen ‘Stay awake’, net als Mary Poppins doet. Een liefdevol samengesteld programma om wakker bij te blijven, stelt Kiel vast. „Met prachtige oude muziek van Dowland, Purcell en Barbara Strozzi, maar ook volksliedjes uit de hele wereld en verrassende uitstapjes. David van Ooijen speelt instrumentale soli op luit en schuwt het niet om op soepele en ontspannen wijze John Dowland en Thelonious Monk te combineren.”

Reserveren is noodzakelijk en kan door een mail te sturen naar: markiezinvandrenthe@gmail.com

Het bericht De Markiezin van Drenthe geeft benefietconcert voor vrouwen in Afghanistan verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!