Staatsbosbeheer verwijdert trosbosbes in het Dwingelderveld

Ruinen/Dwingeloo – De trosbosbes (Vaccinium corymbosum), de blauwe bes die volop in winkels te koop is, komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika. In het begin van de twintigste eeuw is de struik in Europa en Nederland geïntroduceerd voor commerciële productie van blauwe bessen.

De struik kan tot 4 m hoog worden. Door zijn groeikracht en gemakkelijke verspreiding wordt hij nu gerekend tot de invasieve exoten. In het Dwingelderveld vormt de struik een bedreiging voor de Natura-2000 habitattypen vochtige heide, herstellend hoogveen en hoogveenbos. Daarom start Staatsbosbeheer vanaf augustus met het verwijderen van de trosbosbesstruiken.

Trosbosbes in het Dwingelderveld

In het Dwingelderveld is de trosbosbes ooit geplant in één van de veentjes. Geleidelijk verspreidde de struik zich steeds verder. Vogels eten de heerlijke bessen en verspreiden zo de zaden in het Dwingelderveld.

De plant groeit in voedselarme, vochtige tot natte, zure grond zoals natte heide, hoogveenmoeras, bos en hoogveenvennen. En dat zij nu precies de mogelijke groeiplaatsen die in het Dwingelderveld veel voorkomen.

De aanwezigheid van trosbosbessen heeft uiteindelijk effect op het leefgebieden van inheemse planten en dieren die in Nederland al niet zoveel meer voorkomen.

Bestrijden van de Trosbosbes

Door de gemakkelijke verspreiding en het steeds meer geschikte groeiplekken voor de trosbosbes in het Dwingelderveld, is het belangrijk om deze te gaan bestrijden.

Vanaf maandag 16 augustus start Staatsbosbeheer met de werkzaamheden hiervoor. Een kleine kraan verwijdert de struiken, waarna ze worden afgevoerd. Vooral op de plek waar de trosbosbes  ooit is geplant is de uitbreiding het sterkst. Daar starten we dan ook met het verwijderen van de struiken. Bij de werkzaamheden zal er zoveel mogelijk rekening met aanwezige natuurwaarden worden gehouden.

Voor de bezoekers die altijd komen om de bessen te plukken zal het verdwijnen van de trosbosbes wel een teleurstelling zijn. Maar om verdere verspreiding van de struik tegen te gaan en voor de natuurwaarden in het Dwingelderveld is het noodzakelijk om een start te maken om de trosbosbes te verwijderen.

Natuurherstel

Het Dwingelderveld staat bekend vanwege het grootste en best ontwikkelde vochtig heidegebied van West-Europa. Sinds de instelling als Nationaal Park in 1991 wordt er gewerkt aan herstel en ontwikkeling van natuurwaarden die horen bij een van oorsprong nat gebied.

Waar mogelijk wordt de natuurlijke grondwaterstand hersteld door het dempen van sloten en greppels. Het voormalige productiebos wordt omgevormd naar een natuurlijker gevarieerd bos of naar natte heide of veen. Zo werken we aan het instandhouden van de Natura-2000 habitattypen vochtige heide, herstellend hoogveen en hoogveenbos.

 

Het bericht Staatsbosbeheer verwijdert trosbosbes in het Dwingelderveld verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!