Miriam en Stephan ten Have nieuwe exploitanten Thomashuis Ruinerwold

Ruinerwold – Miriam en Stephan ten Have zwaaien vanaf 1 april de scepter in het Thomashuis in Ruinerwold. Ze namen het ondernemersstokje over van Sander en Danielle Hut, die het dertien jaar hebben geëxploiteerd.

Het uit Grijpskerk afkomstige echtpaar heeft een zorgachtergrond en had plannen om iets voor zich zelf te beginnen. Een familielid tipte ze over de locatie in Ruinerwold. „We zijn even gaan googelen, en toen wisten we zeker: dit is het”, vertelt het enthousiaste stel. Ze namen contact op en mochten langskomen voor een kennismaking. Er volgde een screening, met daarna een traject van anderhalf jaar met diverse trainingen en cursussen.  Ze hebben er nog geen seconde spijt van gehad.

Zo gewoon mogelijk

In het Thomashuis in Ruinerwold wonen op dit moment zeven volwassenen met een verstandelijke beperking op een zo gewoon mogelijke manier met elkaar samen. Even relaxen in de tuin, samen televisie kijken of met elkaar aan tafel de dag doornemen; het lijkt in vele opzichten wel een beetje op het leven in een groot gezin. De formule werkt. Sinds de start in 2003 telt Nederland maar liefst 118 Thomashuizen. Stephan: „We hebben allebei in de zorg gewerkt en dan merk je dat er niet altijd voldoende tijd en aandacht is voor de bewoners. Het is juist de kleinschaligheid dat ons zo trekt. En de lijntjes zijn kort, dat is ook een voordeel.”

De jongste bewoner van het Thomashuis is op dit moment 39 jaar en de oudste is 81 jaar. Het werk vergt veel tijd en energie, maar het jonge en ambitieuze stel ziet dat juist als een uitdaging. „Je staat altijd aan, dat klopt, maar het voelt niet als werk. Bovendien doen we het niet alleen. Er werken nog vijf andere mensen en samen vormen we een geweldig team”, vertelt Miriam enthousiast. Het wordt nog iets drukker, want ze zijn in gesprek met nog twee nieuwe bewoners. In oktober verwachten ze bovendien zelf hun eerste kindje.

Zinvolle dagbesteding

De bewoners verblijven in principe dag en nacht in het Thomashuis en hebben allemaal hun eigen kamer. Alleen de badkamer en woonkamer worden gedeeld. Er wordt een zinvolle dagbesteding geboden. Dit varieert van werken in de tuin, tot bakken, koken, muziek maken en knutselen. In de tuin zijn dieren die verzorgd moeten worden.  Ook is een zwerfvuil prikdag ingesteld, waarbij het zwerfafval in de omgeving wordt opgeruimd. Stephan: „We vinden het belangrijk dat ze niet verstopt zitten, ze laten zich zien aan de  inwoners van Ruinerwold, zodat ze aan elkaar kunnen wennen.”

Plannen en ideeën zijn er nog genoeg. Zo zijn ze voornemens om een moestuin aan te leggen en aan de weg nog een kraampje waar de bewoners zelfgemaakte spulletjes mogen verkopen en zo een zakcentje kunnen verdienen. „We gaan geen uitdaging uit de weg.”

 

Het bericht Miriam en Stephan ten Have nieuwe exploitanten Thomashuis Ruinerwold verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!