Stedelijk Museum Meppel weer met schilderij verblijd

Meppel – Sinds de (her)opening van Stedelijk Museum Meppel op 4 juli melden zich eigenaren van kunstwerken die (mogelijk) door Stien Eelsingh zijn gemaakt. Recent werden wij gebeld door Meppeler Berrie Land met het aanbod een schilderij te schenken. Het kunstwerk is in Stedelijk Museum Meppel op zaal te zien vanaf 6 augustus. Het gaat om Margrieten op blauwe vaas, met olieverf geschilderd rond 1950. Het schilderij was al bekend bij de Stien Eelsingh Stichting.

Ook in dit geval zit er weer een bijzonder wervingsverhaal aan vast. Jo Land, vader van Berrie land, had namelijk een vervoersbedrijf met garage in Zwolle. Het verzorgde ook taxi- en ziekenvervoer. De garage (zie foto) was gevestigd in een pand aan de Blijmarkt, tegenover het huidige museum De Fundatie. In dit hoekpand met de karakteristieke paardenkoppen, is nu het Herman Brood Museum gevestigd.

Het Palet

Jo Land was in zijn vrije tijd kunstenaar en een leerling van Stien. Zij gaf hem les bij schildervereniging Het Palet in het Hopmanshuis te Zwolle. Toen Stien onderweg naar haar klas eens met autopech kwam te staan, repareerde Jo Land haar auto. Ze betaalde hem met het bloemstuk schilderij. Stien betaalde trouwens wel vaker met kunst. Het werk was niet gesigneerd, maar ze beloofde dat te nog komen doen. Daar is het echter nooit van gekomen.

Garage Jo land.

De in 1903 in Zwolle geboren Stien Eelsingh wilde niets liever dan kunstenaar worden. Hoewel haar ouders dit geen geschikte carrière vonden voor hun dochter, wist Stien tot drie keer toe de Koninklijke Subsidie voor Schilderkunst te winnen en te ontvangen uit handen van koningin Wilhelmina in de jaren dertig. Eelsingh vestigde zich in Amsterdam, waar ze succesvol deel nam aan het culturele leven. Ze exposeerde met kunstenaars van de Bergense School en de Ploeg, maar moest door het toenemende oorlogsgeweld de hoofdstad in 1942 verlaten. Ze vestigde zich in Staphorst, waar ze met behulp van haar kunstvrienden een onbewoonbaar verklaarde boerderij omtoverde tot het cultureel middelpunt van het oosten van Nederland.

Klassieke kunstwerken

Bij leven was zij bekend in heel Nederland en zowel haar klassieke als expressionistische kunstwerken hebben nooit aan kracht ingeboet. Ze is echter vooral bekend omdat ze als ongehuwde moeder en uitgesproken kunstenaar in een streng religieuze gemeenschap woonde. Eelsingh was geaccepteerd als naober, werd getolereerd als kunstenaar, maar vooral gerespecteerd als mens. Bijkomend voordeel was dat ze in Staphorst ver genoeg van de stadse drukte woonde om er rustig haar artistieke gang te kunnen gaan.

Na haar dood in 1964 raakte het oeuvre verspreid en was weinig publiekelijk toegankelijk. Sinds de opening van het Stedelijk Museum Meppel geven bijna veertig stukken uit verschillende stijlperioden een

overzicht van haar kunstzinnig vakmanschap. Het museum voor Noord Nederlandse kunst is geopend op vrijdag, zaterdag en zondag tussen 13:00 en 17:00 uur. In de andere zalen is tot eind dit jaar werk te zien van poppenspeler Henk Boerwinkel, Meppeler schilder André Idserda en historische Meppeler zilversmeden.

Het bericht Stedelijk Museum Meppel weer met schilderij verblijd verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!