Stedelijk Museum Meppel speurt naar onbekend werk Stien Eelsingh

Meppel – Sinds de (her)opening van Stedelijk Museum Meppel op 4 juli melden zich eigenaren van kunstwerken die (mogelijk) door Stien Eelsingh zijn gemaakt.

Heel bijzonder was het bericht van mevrouw Arends, die in het Dagblad van het Noorden had gelezen over de vaste collectie kunstwerken van Stien Eelsingh. Zij bezit een tekening in gemengde techniek, die haar moeder voor of in 1952 had gekocht bij een bezoek aan De Witte Boerderij te Staphorst. Het verhaal kent zij goed, want haar moeder mopperde vaak dat Stien als kunstenaar werd ondergewaardeerd. Dit tij lijkt echter te keren, zeker nu Stiens werk publiekelijke toegankelijk is in ons museum.

Stilistisch sterk

Tot grote vreugde van Stichting en Museum blijkt het inderdaad te gaan om een tot nu toe onbekend werk. Het is stilistisch sterk verwant aan een wel bekende tekening, die later is gedateerd. Omdat beide tekeningen waarschijnlijk op dezelfde dag gemaakt zijn, zal deze datering worden bijgesteld naar circa 1952. Het betreft een tekening in gemengde techniek en stelt twee spelende kleuters in Staphorster dracht voor.

De familie Arends vindt het belangrijk deze tekening met het publiek te delen. Stedelijk Museum Meppel verkrijgt het werk in lange bruikleen en het is komend weekend voor het eerst op zaal te zien in Stedelijk Museum Meppel.

De Stien Eelsingh Stichting heeft sinds 2000 bijna 95% van al het werk opgespoord en een catalogusnummer gegeven. Al deze kunstwerken zijn in bezit van diverse musea, overheidsinstellingen, particulieren en de Stichting zelf. De werken van de Stichting zijn recent ondergebracht in Meppel en worden desgewenst tijdelijk aangevuld met werken in bruikleen van genoemde eigenaren.

Het bericht Stedelijk Museum Meppel speurt naar onbekend werk Stien Eelsingh verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!