Spoorwerkzaamheden bij Zwolle zijn afgerond, vlag kan in top

Zwolle/Meppel – De vlag kan in top, het bier koud gezet bij VokerRail en ProRail. Zaterdag reden de eerste treinen door de nieuwe drive-under bij Herfte. De afgelopen week werd er al getest. Daarmee komt ook een einde aan de buitendienststelling die begin juli in ging.

De sporen zijn verdubbeld tussen Zwolle en de spoorsplitsing bij Herfte. Om de treinen vlekkeloos te laten rijden werd een drive-under gebouwd zodat treinen naar Meppel en Emmen elkaar kunnen kruisen. Doordat de treinen nu een eigen spoor hebben hoeven ze niet meer op elkaar te wachten. Tegelijkertijd zijn op Station Zwolle perrons 15 en 16 verbreed om ruimte te maken voor meer reizigers. Daarmee komt een einde aan de buitendiensstelling.

De treinvrije periode duurde  een paar dagen langer dan gepland, omdat er vanwege corona een tekort is aan bovenleidingmonteurs. Maandag ging de eerste testtrein over het nieuwe spoor, waarna de volgende dag de reguliere reizigerstreinen tussen Zwolle en Meppel konden gaan rijden.

Er wordt nu een belangrijke stap gezet in de voltooiing van Spoorplan Noord-Nederland. Dit plan bestaat uit circa twintig spoorprojecten met een totale investering van 1 miljard euro. Het loopt tot 2023 en omvat onder meer spooruitbreidingen, nieuwe stations, ongelijkvloerse kruisingen en opstelterreinen. ProRail voert dit plan uit in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de provincies Friesland, Groningen, Drenthe, Overijssel en samen met vervoerders NS en Arriva.

Door Spoorplan Noord-Nederland nemen de reismogelijkheden met de trein in het noorden flink toe, waardoor er snellere verbindingen in de regio en naar de Randstad ontstaan. Zwolle is één van de belangrijkste spoorknooppunten van Nederland. Een onmisbare schakel tussen Noordoost-Nederland en de Randstad. Het treinverkeer rond Zwolle groeit. Om die groei op te vangen besloot ProRail de sporen bij Zwolle uit te breiden.

 

Het bericht Spoorwerkzaamheden bij Zwolle zijn afgerond, vlag kan in top verscheen eerst op Meppel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in voor De Café La Porte Nieuwsbrief!